Magyarország keresi a lehetőségeit annak, hogy megkezdje nem szokványos módon elérhető gázkészletei kitermelését. A cél részben az, hogy ezzel hozzájáruljon Európa orosz gázimportjának visszaszorításához - jelentette az AP hírügynökség kormányzati tisztviselőkre hivatkozva. A Magyarországon található ilyen típusú gázvagyont 1500 milliárd köbméterre becsülik, ami elég lenne Európa hároméves ellátásához.

A gond az, hogy a készletek mélyen vannak, nehezen hozzáférhetőek, ezért kitermelésük technológiailag bonyolult és drága. A nem hagyományos módon kitermelhető gáznak több fajtája is ismert, ezek egyike a palagáz (shale gas), a másik összefoglaló néven a tight gas (egyéb kőzettípusokba beszorult gáz), amely ritkábban helyezkedik el a kőzetekben, ezért az előbbinél is nehezebb a felszínre hozni. A szakértők egy része az üledékes kőzet alapján, amelyben az új technológiával elérhető magyarországi gázvagyon található, márgagáznak nevezi a hazai tartalékokat.

Előre!

Nyikos Attila, a magyar energiahivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese azt mondta az Associated Pressnek, hogy Magyarország aközött a néhány európai ország között akar lenni, amely felkarolja a nem szokványos gázkitermelést. Ha az ilyenfajta gázról lemondunk, akkor ezzel keresztet vetünk Európa energiaszabadságára is - fejtegette egy szerdai palagáz-konferencián nyilatkozva a hírügynökségnek.

A kontinensen Lengyelország a palagáz-kitermelés élharcosa. Eddig 67 kutat fúrtak, ám ez még kevés volt ahhoz, hogy kiderítsék: felszínre lehet-e hozni gazdaságosan az ország palagázvagyonát. Nagy-Britanniában és Romániában is folynak előkészületek az újfajta gázkitermelés lehetőségeinek feltárására, akárcsak Ukrajnában, ahol a politikai-katonai válság miatt egyelőre várni kell a külföldi befektetők megjelenésére.

Tudja, az ördög

Az európai országok többsége azonban habozik előrelépni ezen a téren, mivel sok szekértő szerint a palagáz-kitermelés súlyos környezetvédelmi károkat okoz, például beszennyez(het)i a vízkészleteket. A palagáz-konferencia résztvevőinek véleménye teljesen megoszlott arról, hogy végbe mehet-e Európában egy olyan palagáz-forradalom, amilyennek Észak-Amerikában tanúi lehettünk az elmúlt években.

Magyarországnak - amely jelenleg gázszükséglete 80 százalékát Oroszországtól szerzi be - száz kutatófúrást indított márgagázkészletei feltárása. Ezekből hetet a kanadai Falcon magyar érdekeltsége, a TXM Kft. fúrt ki. A kereskedelmi célú kitermelés is elindult, igaz, igen kis mennyiségben.