Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán kormány hétfőn döntött arról, hogy rendkívüli helyzetet hirdet ki a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyékben, és központilag a fővárosban állami bizottságot, a két megyében pedig regioinális bizottságot állítanak fel. Utóbbiak tagjai a megyei adminisztrációs vezetők mellett a helyi rendőrség és a katasztrófavédelem magas rangú munkatársai.

Moszkal szavai szerint a rendkívüli intézkedéseket csak három, a harcok sújtotta Luhanszk körüli körzetben - északon a novoajdari, északkeleten a Sztanyicja Luhanszka-i, északnyugaton pedig a popasznai járásban - vezették be. A megye területének több mint kétharmadát továbbra is az ukrán fegyveres erők ellenőrzik, itt gyakorlatilag nem zajlik harci tevékenység, s csak a megye kisebbik, délkeleti része áll - benne Luhanszk városával - a szakadárok megszállása alatt.

Az ülésen a legsürgősebb feladatok közé sorolták a harcvonalnál lévő települések létszükségleteinek biztosítását, az ivóvíz független forrásokból történő biztosítását, melegedők felállítását és az egészségügyi intézmények orvosokkal való "feltöltését". Határozat született arról, hogy szükség esetén a térségben lévő katonai orvosi szolgálatok is nyújtanak elsősegélyt a lakosságnak.

Áttekintették a szakadárok tüzérségi támadásaitól leginkább sújtott települések humanitárius segélyekkel való ellátásának lehetőségeit, valamint a frontvonal mellől azoknak a gyerekeknek az elszállítását és bentlakásos oktatási intézményekben való elhelyezését, akiknek a szülei ehhez hozzájárulásukat adták. A bizottság ezenkívül jegyzéket készít azokról a civilekről, akik el akarják hagyni a harcok miatt veszélyessé vált lakhelyüket. Evakuálásukba a hadsereget is be kívánják vonni.

Egy helyszíni ukrán sajtójelentés szerint szerdán a Luhanszktól északnyugatra lévő Zsolobok falu evakuálása közben a szakadárok felrobbantottak egy autót, amelyben civil menekültek utaztak.

Az incidensről beszámoló újságíró elmondása szerint a falvat megszállták a szakadárok és 15 civilt foglyul ejtettek. Közülük hét személyt szerdán két "öreg Zsiguli" személyautón kíséret nélkül átengedtek az ukrán ellenőrzőposzthoz. Amikor már majdnem odaértek, távirányítással felrobbantották az egyik autóba rejtett robbanószerkezetet. A híradás szerint a gépkocsiban ülő három személy közül egy könnyebben, ketten viszont súlyosan megsebesültek: egyiküknek, egy férfinak a robbanás leszakította az egyik lábát.

A merénylet azon az úton történt, ahol a múlt héten heves harcok folytak, miután kijevi jelentések szerint orosz reguláris erők és szakadár egységek elfoglalták az egyik ukrán ellenőrzőpontot, és egy másik felé nyomultak előre. Több napi heves tűzpárbaj után az ukrán erők visszavonulásra kényszerítették a támadókat.