Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a vasárnapi parlamenti választáson az Európa-párti erők fölényes győzelmet arattak Ukrajnában, egy hónap is eltelhet, amíg kormányalakításra kerül sor. Olekszandr Slapak közölte: az IMF-küldöttség csak az új kormány felállása után látogat Ukrajnába, hogy megtárgyalja a 2014-es költségvetést. Nagyon valószínű, hogy 2015-re halasztják a második, 2,7 milliárd dolláros részlet átutalását - tette hozzá.

Az IMF-kölcsön késlekedése tovább súlyosbítja Ukrajna amúgy is nehéz gazdasági helyzetét. Ha jövőre is folytatódnak a kelet-ukrajnai szeparatistákkal folytatott harcok, nem kizárt, hogy további 19 milliárd dollárnyi extra segélyre lesz szüksége az országnak - az IMF-küldöttség látogatása során erről is dönt majd.

Kijev idén csak az Európai Unió 760 millió eurós segélyére számíthat, amelyhez további 2 milliárd eurót kért, hogy az állami gázipari vállalat, a Naftohaz fizetőképes maradjon a fűtési szezon végéig.

Az orosz-ukrán gázár-vita megoldása, a Kijev által fizetendő ár megállapítása miatt az érintett országok energiaügyi miniszterei és az Európai Bizottság szerdán egyeztet Brüsszelben. Az ukrán pénzügyminiszter nem bízik a megállapodásban. "Az a benyomásom, hogy az orosz fél nem akar tárgyalni. A felajánlott feltételek kritikán aluliak" - mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati államokat kérte fel arra, hogy segítsenek Ukrajnának kifizetni a gázszállítmányokat, mivel Kijev már így is 4,5 milliárd dollárral tartozik Moszkvának a tavalyi és idei szállítmányok után. Ukrajnának ebből 3,1 milliárd dollárt kell év végéig kiegyenlítenie, amely súlyos rést üt az ország mintegy 16 milliárd dollárt kitevő arany- és devizatartalékán.