Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszander Turcsinov ideiglenes államfő, akit a kijevi parlament állított az elmozdított Viktor Janukovics helyére, elismerte, hogy az ország vezetése képtelen úrrá lenni a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzeten, azaz azon, hogy számos városban oroszbarát fegyveresek tartják megszállva a legfontosabb középületeket - jelentette az orosz RIA Novosztyi hírügynökség. Őszintén meg kell mondanom, hogy az államhatalom nem tudja rendbe tenni a donyecki és a luhanski régióban kialakult körülményeket - mondta Turcsinov.

A helyzet az országnak ezen a részén továbbra is feszült. Az orosz szeparatista csoportok tevékenységének központja, Szlavjanszk városa teljesen a szakadárok ellenőrzése alá került. Az ukrán hatóságok nem képesek végrehajtani feladataikat ezen a településen és a donyecki régió többi részén - szögezte le az ukrán elnök. A kijevi vezetés most arra koncentrál, hogy megelőzze az anarchia átterjedését az ország többi részére, elsősorban Harkovra és Odesszára, illetve ezek környékére. Az ukrán Unian hírügynökség jelentése szerint azt is hozzátette ehhez, hogy az ország fegyveres erői teljes riadókészültségben vannak arra számítva, hogy az orosz hadsereg szárazföldi támadást indít Ukrajna ellen.

Másodlagos hatás

Az Oroszország ellen elfogadott uniós és amerikai szankcióknál nagyobb hatása lesz az ország gazdaságára annak, hogy a befektetők további korlátozásokra számítanak - állítja az IMF moszkvai irodájának vezetője, Antonio Spilimbergo. A konkrét nyugati intézkedések közvetlen következményei nehezen előre jelezhetők, ám a bizonytalanság fokozódása, különösen a befektetők idegességének erősödése jelentős hatást fog gyakorolni az orosz gazdaság környezetre.

A moszkvai tőzsde indexe több mint öt százalékkal esett a múlt héten a növekvő félelem miatt, a rubel pedig 1,3 százalékkal gyengült a dollárból és euróból álló valutakosárral szemben - emlékeztetett a RIA Novosztyi. Az IMF felhívja a figyelmet arra is, hogy a szankciók úgy érik a orosz gazdaságot, hogy az amúgy is régóta küszködik megoldatlan strukturális problémáival. A Valutaalap becslése szerint idén 100 milliárd dollár tőke hagyja el Oroszországot, a gazdaság pedig nem fog olyan tempóban - egy százalék felett - bővülni, amilyenre a moszkvai kormány számít.

Szőnyegbombázás

A Standard & Poor's leminősítések sorozatával bombázta meg az orosz gazdaságot - tudósít a Moscow Times a hitelminősítő döntéseiről. Miután az orosz államadósság besorolást a bóvli kategória közelébe vitték le, most a vállalatokat és a bankokat célozták meg - teszi hozzá. Az S&P offenzívája növeli az orosz hitelfelvételi költségeket, amivel súlyos károkat okoz a gazdaságnak, ezért sokan úgy vélik, hogy hitelminősítési rendszert voltaképpen kihasználják Oroszország ellehetetlenítésére. Ebből fakadóan az lehet a történet vége, hogy ajtót mutatnak a nyugati minősítő cégeknek, és felgyorsul a hazai hitelminősítő (RusRating) létrehozása.

Az S&P a gyors tőkekiáramlásra és a ukrán-orosz konfliktus miatt elrendelt nyugati szankciókra hivatkozva vitte le BBB-ről BBB mínuszra az államadósság osztályzatát, amit most egyfajta láncreakció követett. A Gazprom gázmonopólium, a Rosznyefty állami olajtársaság, a Transznyefty olaj- és gázvezeték-üzemeltető, valamit az állami vasút, az elektromos infrastruktúráért felelős cég és a VTB, a második legnagyobb orosz bank tartozásainak minősítése is BBB mínuszra romlott BBB-ről.

A privát szektorban a legnagyobb tíz bank közül kettőt, az Alfa-Bankot és a Promszvjazbankot találta meg az S&P, igaz, ezek adósságosztályzatának csak a kilátásait rontották. Több régió és Szentpétervár, illetve Moszkva sem úszta meg a leminősítést.