A küldöttség tagjai katonai és civil szakértők Hollandiából, Ausztráliából és más olyan országokból, amelyeknek állampolgárai életüket vesztették a légi katasztrófában. A megállapodás szövege szerint legfeljebb 700 felfegyverzett tagja lehet a missziónak.

"A küldöttség szabadon mozoghat Ukrajna területén, szabadon helyet változathat, amennyiben azt a légi katasztrófa vizsgálata indokolja. A misszió tagjainak engedélyezett a fegyver viselése, valamint erő alkalmazása önvédelem, illetve tevékenységük végzésének biztosítása céljából" - áll az elnöki honlapon közzétett megállapodás szövegében.

A katasztrófa kivizsgálására Ukrajnába érkezett holland és ausztrál szakértők a heves harcok miatt kedden, immár a harmadik napon sem tudtak eljutni a lezuhant gép roncsaihoz. Kijev és a szakadárok eközben egymást vádolják a misszió munkájának akadályozásával.

Mark Rutte holland miniszterelnök kedd reggel felhívta telefonon az ukrán elnököt, hogy megkérje, állítsák le a harcokat a szerencsétlenség helyszíne körül. Porosenko megígérte a kormányfőnek, mindent megtesz azért, hogy a nyomozók eljuthassanak a roncsokhoz.

A maláj utasszállítót feltehetően rakétával lőtték le. Erre utalnak Kijev szerint a fekete dobozok adatai, amelyek szerint egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt zuhant le a repülőgép július 17-én Kelet-Ukrajnában, szakadárok ellenőrzése alatt álló területen. Kijevi feltételezések szerint a szeparatisták tévedésből lőhették le az utasszállítót, mert ukrán katonai gépnek vélték. A járaton tartózkodó mind a 298 ember - köztük 193 holland állampolgár - életét vesztette.