A felvételt - amelyet Donyeck megyei és más ukrajnai hírportálok a napokban egymás után tettek közzé - torezi aktivisták készítették. A videofelvételen egy magát hetvenévesnek mondó fejkendős néni beszél arról, hogy egyedül él, nincs senkije, élelmet senkitől sem kap. Szénre már nincs pénze, kartonpapírral fűt. Rajta kívül még csaknem egy tucatnyi felháborodott nő beszél arról hogy a városba érkező élelmiszer-szállítmányokból a lakosoknak semmit sem adott Torez oroszbarát szakadár vezetése.

"A polgármester azt mondta, hogy nincs szükségünk segélyre, mert termeltünk magunknak krumplit, van abból nekünk elég" - panaszkodott a felvételen az egyik nő. A megszólalók elmondják, hogy a piacok tele vannak áruval, de nekik nincs pénzük, hogy vásároljanak.

"Kérünk benneteket, a testvéri Oroszországban élő, irántunk nem közömbös embereket, ne engedjetek minket éhen halni. A Donyecki Népköztársaságban lévő Torez városából fordulunk hozzátok, mert erőnk már fogytában van" - olvasható az "Éhínség Torezben!!!" felirattal induló hétperces dokumentumfilmbe bevágott szövegben.

A városban főként a szegényebbek, az idős nyugdíjasok, és nagyon sok nő maradt, közülük sokan gyerekekkel. Súlyos élelmiszergondjaik nem most kezdődtek: tavaly novemberben éhséglázadásba kezdett nők egy csoportja a város polgármesteri hivatala előtt, majd nem sokkal ezután családanyák gyerekeikkel útlezárással követelték a nekik járó szociális segély kifizetését, hogy legyen miből enni adniuk a gyerekeknek. A hírügynökségi jelentések szerint a tiltakozók azonban csupán ígéreteket kaptak a szakadároktól, segítségre és pénzre továbbra is hiába várnak.

Január végén közölt cikket a Szevodnya című - kormánypárti - ukrán lap arról, hogy a toreziek hólét és esővizet gyűjtenek hordókba, és a fürdőkádjukba. Vezetékes ivóvízellátás már akkor több mint egy hónapja nem volt a településen, sorban állni vízért a lajtos kocsiknál pedig félnek, nehogy tüzérségi támadás célpontjaivá váljanak. Éppen ezért kerülnek általában minden olyan helyet, ahol több ember tartózkodik egy csoportban, például buszmegállókban. Kijevi állítások szerint a februárban életbe léptetett tűzszünetig többször is előfordult, hogy szakadárok vízért sorban álló, vagy tömegközlekedési járműre váró civileket találtak el. Tavaly ősszel egy gyászmenetbe lőttek bele Mariupol közelében, heten haltak meg és 17-en sérültek meg.

Az éhezés nemcsak Torezt, hanem több más, szakadárok ellenőrizte települést is sújt. Kijevi hírforrások korábban már számoltak be éhező lakosokról Szverdlovszk, Sznyizsne, Szlovjanoszerbszk és Pervomajszk településekről is.

Közben a kelet-ukrajnai harcok övezetéből értesüléseket gyűjtő, a kijevi kormányhoz közel álló Információs ellenállás nevű szervezet szerdán arról adott hírt, hogy Debalcevében tömeges méreteket ölt a fosztogatás azóta, hogy az ukrán hadsereg a múlt hónap közepén kivonult onnan, és a szakadárok elfoglalták a várost. Dmitro Timcsuk, a szervezet koordinátora azt írta Facebook-oldalán, hogy nemcsak a szakadár fegyveresek, hanem a helyi lakosok is fosztogatják egymás házait.