A világszervezet humanitárius kérdésekkel foglalkozó igazgatósága pénteken tette közzé jelentését, amely szerint október 29-ig legalább 4035 embert öltek meg a térségben, beleértve azt a 298-at, aki a feltehetően lelőtt malajziai utasszállító repülőgépen utazott. A jelentés szerint 9336 ember sebesült meg a fegyveres viszályban.

A korábbi, október 24-én közzétett ENSZ-jelentésben még 3724 halott és 9205 sebesült szerepelt, vagyis egy hét leforgása alatt több mint háromszázzal nőtt a halottak száma és 131-gyel sebesülteké, holott hivatalosan szeptember 5. óta tűzszünet van érvényben a térségben.

Az ENSZ hangsúlyozza, hogy "nagyon visszafogott" adatokról van szó, amelyeket az ukrajnai emberi jogi helyzetet figyelemmel kísérő ENSZ-misszió és az Egészségügyi Világszervezet bocsátott rendelkezésre. A jelentés szerint kétezerre rúghat az eltűntek száma.

A legfrissebb adatok szerint Ukrajnában 442 ezer menekült él, míg 448 ezren a szomszédos országokba, javarészt Oroszországba távoztak a harcok miatt. A válságövezetben mintegy 5,2 millió ember maradt.

A világszervezet hangsúlyozza, hogy továbbra is napi rendszerességgel érkeznek jelentések a tűzszüneti megállapodás megsértéséről, Donyeck és Luhanszk megyében továbbra is feszült a helyzet. A nem szűnő lövöldözések miatt a donyecki iskolák többsége nem működik.

A térségbe érkezett újabb - két hónap alatt immár a negyedik - oroszországi "segélykonvojjal" kapcsolatban az ENSZ közölte, hogy segítséget csak a nemzetközi humanitárius jog betartásával és az ukrán kormány beleegyezésével lehet nyújtani a térségben élőknek, az egyoldalú lépések pedig tovább élezhetik az amúgy is veszélyes helyzetet.

Az ENSZ-jelentésben szó van a vasárnap tartandó donyecki és luhanszki választásról is. A világszervezet szerint a szavazás várhatóan lefékezi a béketárgyalásokat és kedvezőtlen hatással lesz a humanitárius helyzetre is.