Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz hadsereg magyar idő szerint holnap hajnali 4 óráig adott haladékot a Krím-félszigeten tartózkodó ukrán katonai egységeknek, hogy megadják magukat - adta hírül a BBC ukrán katonai forrásokra hivatkozva. Az ultimátumot a fekete-tengeri orosz flotta feje, Alekszander Vitko fogalmazta meg, támadással fenyegetve meg az ukrán erőket a Krím egész területén.

Korábban Moszkva kijelentette, hogy az orosz csapatok addig maradnak a szomszédos országban, amíg az orosz érdekeket és állampolgárokat veszélyben látják, azaz amíg a politikai helyzet az értékelésük szerint nem normalizálódik.

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint az emberi jogok érvényesülését óvják az "ultranacionalista" erők fenyegetésével szemben. Oroszország mára gyakorlatilag megszállta a krími régiót, figyelmen kívül hagyva a nyugati hatalmak felszólítását, miszerint ne sértse meg Ukrajna szuverenitását. A kijevi kormány katonai mozgósítást rendelt el. Az orosz kisebbség lakta kelet-ukrajnai városokban újabb oroszbarát tüntetések voltak.

Szigorodó ellenőrzések

Fokozottabban ellenőrzik az ukrán határőrök az Oroszországból a közúti határátkelőkön át érkező járműveket annak érdekében, hogy megakadályozzák "szélsőséges tevékenység" szándékával érkező szervezett csoportok vagy magánemberek beutazását - közölte hétfőn az ukrán határőrszolgálat.

A közlemény szerint kutyákkal és különleges technikai eszközökkel is átkutatják az autókat, a benne utazóknak felteszik a kérdést, milyen céllal utaznak Ukrajnába.

Az előzmények
Az orosz külügyi szóvivő, Jevhen Perebijnyisz hétfői kijevi sajtótájékoztatóján közölte: az orosz csapatmozgások Ukrajna keleti határánál arra engednek következtetni, hogy Oroszország esetleg a két ország közötti szárazföldi határon át készül Ukrajna elleni katonai invázióra.

Jurij Szergejev, Ukrajna ENSZ-képviselője hétfőn az ukrán médiának adott interjújában kijelentette, hogy folyamatosan érkeznek orosz fegyveres csapatok Ukrajnába. Értesülései szerint jelenleg több mint 15 ezer orosz katona tartózkodik a Krími Autonóm Köztársaságban. Ezen kívül 10 orosz hadihajó tartja blokád alatt az ukrán partokat. Közben Arszenyij Jacenyuk kormányfő Kijevben egy üzleti fórumon kijelentette, hogy az orosz katonák "egyelőre" csak a Krím határain belül vannak, Kelet-Ukrajnában még nincsenek jelen.

A dél-ukrajnai odesszai megyei tanács hétfőn úgy döntött, hogy nem teljesíti az oroszbarát tüntetők követelését, és nem ír ki népszavazást a terület föderálissá válásáról. A megyeháza előtti oroszbarát tüntetők betörték a bejárati ajtó ablakát, behatoltak az épületbe, ahonnan nem engedték ki a tanács képviselőit. Megvertek egy férfit az épület előtt, aki megpróbálta a zászlórúdra visszahelyezni az ukrán nemzeti lobogót. A tüntetők újra orosz zászlót húztak fel a zászlórúdra.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök közben leváltotta posztjáról az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) krími, valamint Odessza, Dnyipropetrovszk és Csernyivci megyei vezetőit.

Név nélküli orosz források, köztük az orosz Interfax hírügynökség (értesüléseit alátámasztó dokumentumok bemutatása nélkül) arról tájékoztattak, hogy állítólag átállt az oroszbarát krími kormány oldalára a Belbek szevasztopoli nemzetközi repülőtérnél szolgálatot teljesítő 204-es vadászdandár. Az egységhez 49 repülőgép tartozik és 800 katona szolgál benne. A hírt ukrán források nem erősítették meg.