Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden eddiginél többet, összesen négymilliárd dollárt költöttek el az amerikai politikusok az időközi választásokon anélkül, hogy átütő eredményt értek volna el - derül ki a CNN kommentárjából. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság 71 százaléka úgy látja, hogy rossz irányba mennek a dolgok az USA-ban, ám úgy tűnik ezért a teljes politikai elitet felelőssé teszik. A demokrata Barack Obama elnökkel a megkérdezettek 60 százaléka, a republikánus ellenzék kongresszusi vezetőivel 59 százalékuk elégedetlen.

A demokrata pártról a válaszadók 53 százalékának, a republikánusokról 54 százalékuknak van rossz véleménye. A szavazás összességében mégis Obama vereségét hozta, ugyanis a választók az ő népszerűtlensége miatt fordítottak hátat a demokrata jelölteknek és nyitottak utat az előtt, hogy az ellenzék többségbe kerüljön a törvényhozás felsőházában, a szenátusban is, illetve hogy növelje fölényét a képviselőházban.

Sakkban tartva

Hogy ez mégsem jelent gyökeres fordulatot, annak az az oka, hogy a demokratáknak elég hatalmuk marad a republikánus kongresszusi henger megállítására. A szenátusban a kisebbségben lévő politikai erő - a keddi választások nyomán a demokraták - 40 képviselője megtorpedózhatja a legtöbb törvényjavaslat megtárgyalását. Ha ez nem jönne össze, akkor még mindig ott az elnöki vétő lehetősége - ennek felülírásához 67 helyet kellett volna szerezniük a republikánusoknak a szenátusban.

A felek tehát a végtelenségig tartó obstrukciókkal blokkolhatják ellenfelük akaratának érvényesülését, ám mivel az alsóházban eddig is az ellenzék volt többségben, ami lehetővé tette bármilyen törvényjavaslat megtorpedózását, valójában a lényeg nem változott. Maradt a patthelyzet.

Klímaváltozatlanság

A választások jelentős ügyei közül a klímaváltozás lehet az egyik, amely áldozatul esik a kibékíthetetlen ellentéteknek. A republikánus többségű kongresszus minden bizonnyal megpróbálja megakadályozni az Obama támogatását élvező Környezetvédelmi Hivatalt abban, hogy az áramtermelő erőművekre vonatkozó szabályok megváltoztatásával mérsékelje az USA szén-dioxid-kibocsátását - véli Robert Brulle, a Drexel Egyetem professzora. Szerinte általában nehezebbé válik a klímaváltozás elleni harc.

Megtalálhatják viszont a közös hangot a felek az a bevándorlási reform ügyében. Szakértők szerint a republikánusok tisztában vannak azzal, hogy engedniük kell ezen a téren, ha meg akarják szerezni a spanyol ajkú lakosság szimpátiáját. A pártnak új szavazókra van szüksége, mert hagyományos bázisa, az idősebb fehér középosztálybeli férfiak csoportja egyre szűkebbé válik.

Jön Clinton

Gazdasági téren egyezség születhet a vállalati adók mérsékléséről, ami az ellenzék szívügye, amiért cserébe az be kellene áldozni az adókedvezmények egy részét. A demokraták ugyanis nem szívesen spórolnák meg ezt a bevételcsökkentést például a szociális kiadások lefaragásával. A republikánusok rettegnek attól, hogy ha Hillary Clinton 2016-ban indul az elnökségéért, akkor a demokraták erős hölgye azzal revolverezheti őket, hogy az uralmuk alatt lévő törvényhozás nem csinált semmit.

Az amerikai politikai élet lebénulása nem izgatja különösebben a piaci befektetőket - derült ki a Reuters jelentéséből. Sőt kifejezetten örülnek annak, hogy a törvénykezés várható lecsengése kiszámíthatóbbá teszi az üzleti környezetet. A hasonló patthelyzetek korábban is szép tőzsdei rallykhoz vezettek. A keddi szavazás vártnak megfelelő eredménye nyomán hétéves csúcsra, 114,47 jen/dollárra erősödött az amerikai valuta japán társával szemben. Az euróért valamivel kevesebbet kellett adni 1,25 dollárnál.