"Ez egy őrült cselekedet, a szélsőségesség legfelső foka" - mondta a venezuelai állami televíziónak helyi idő szerint pénteken Padrino, aki szerint "az Egyesült Államokat egy szélsőséges elit uralja". "Biztos vagyok benne, hogy mindannyian ott leszünk a szeretett Venezuelánk érdekeit és szuverenitását védő frontvonalakon" - fogalmazott.

Ernesto Villegas kommunikációs miniszter szerint Trump szavai példátlan fenyegetést jelentenek a nemzeti szuverenitásra. Villegas péntek éjjeli Twitter-üzenetében jelezte, a külügyminisztérium közleményben ad majd választ az "imperialista fenyegetésre".

Trump helyi idő szerint péntek este a New Jerseyben lévő bedminsteri golfklubjában újságíróknak azt nyilatkozta: Venezuelát illetően "sokféle megoldás" van asztalon, köztük "szükség esetén a katonai hadművelet is".

Peru kiutasította a venezuelai nagykövetet

Eközben Peru az alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozására válaszul pénteken kiutasította a venezuelai nagykövetet. Kicsivel korábban Pedro Pablo Kuczynski perui vezető diktátornak nevezete Nicolás Maduro venezuelai elnököt. Venezuela ezután felszólította a caracasi nagykövetség perui ügyvivőjét, hogy öt napon belül hagyja el az országot. Peru márciusban hívta vissza caracasi nagykövetét.

Latin-Amerikában Peru lépett fel a legkeményebben Maduróval szemben, aki bírálói szerint azt alkotmányozó nemzetgyűlés segítségével próbálja kiterjeszteni hatalmát, és kikerülni az ellenzék dominálta parlamentet. A belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelában folyamatosak az utcai tüntetések, amelyekben április eleje óta legalább 120-an életüket vesztették, több mint kétezren pedig megsebesültek.

(MTI Fotó: EPA/Miguel Gutierrez)