Martin Schulz, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje drákói intézkedést fog javasolni a bevándorlók fogadását visszautasító uniós tagországok ellen, ha megválasztják az ország vezetőjének - derült ki a politico.eu tudósításából. Kezdeményezni fogja, hogy csökkentsék ezeknek az országoknak az uniós támogatását.

Ha én leszek a kancellár, nem fogjuk elfogadni, hogy bárki megkérdőjelezze a szolidaritás alapelvét - fejtegette egy konferencián, ahol a pártját támogató üzleti lobbicsoporttal találkozott. Az elmúlt évek óriási menekültáradata, amely Európára nehezedett, nem német, hanem közös probléma - tette világossá álláspontját.

Régi terv

Megjegyzése nem sokkal követi az Európai Bizottság határozatát, amely szerint kötelezettségszegési eljárást indít Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen, mert nem tartják be azt a 2015-ben közösen elhatározott uniós megállapodást, amely szerint át kellene venniük néhány ezer menekült ügyének kezelését Görögországtól és Olaszországtól.

A Berlin erős támogatását élvező szabály szerint 160 ezer embert kellene szétosztani az uniós tagállamok között, ám sok ország vezetője, első helyen Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével elutasítja a tervet. Orbán a magyar parlamentben hétfőn kijelentette, hogy kormánya nem fogja hagyni, hogy Brüsszel "zsarolja" - emlékeztet a Politico.

Elfogadhatatlan

Schulz erre reagált a következőkkel. Hadd fogalmazzak világosan! Amikor az agrártámogatásokról van szó, akkor azt halljuk: Igen, kérjük. Amikor az egyéb támogatásokról beszélünk, megint azt halljuk: Igen, kérjük. Amikor a bevándorlók elhelyezésével kapcsolatos szolidaritásra kerül sor, akkor viszont azt halljuk: Nem, köszönjük. Ez elfogadhatatlan.

Lengyelország és Magyarország az uniós támogatások két legnagyobb haszonélvezője, miközben Németország az EU-s büdzsé legnagyobb nettó befizetője. A német szociáldemokraták népszerűsége nagyot nőtt Schulz kancellári bejelentkezésekor a télen, ám azóta visszaesett. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint jelenleg 14 százalékpontos hátrányban vannak Angela Merkel kancellár konzervatív pártszövetségével szemben.

Orbán is üzent

A kormány a leghatározottabban visszautasítja Martin Schulz nyilatkozatát, mivel a német szociáldemokraták kancellárjelöltje megpróbálja belekeverni Magyarországot a német belpolitikai kampányba, politikai haszonszerzésre próbálja felhasználni Magyarországnak az övétől eltérő felfogását a migráció kérdéséről - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán az MTI-nek.