Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a hétfői parlamenti vitában semmilyen konkrét információt nem adott arról, milyen vállalásokat nyújtottak be az eurózóna szakértői csoportjának, ám úgy tűnik, hogy a kormány kommunikációs szakértői is belátták: a titkolózás többet árt, mint használ. Ezért kiszivárogtattak egy adatsort a helyi sajtónak, amiből kiderül, mit próbálnak lenyomni a donorok torkán. Összesen 3,7 milliárd euróval növelnék a bevételek 2015-ben - tudta meg az ekathimerini.com az ügyhöz közel álló forrásokból.

A pénzügyminisztérium szerint a költségvetési elsődleges - adósságtörlesztés nélkül számolt - többlete az év végére elérheti a GDP 1,2 százalékát, vagy esetleg akár az 1,5 százalékát is. Ez attól függ, hogy Görögország és az eurótagállamok milyen gyorsan állapodnak meg a dél-európai ország további finanszírozásáról.

Indul a pénzvadászat

A pénz nagyját, 725 millió eurót a külföldön tartott görög megtakarítások átfésüléséből remélik. Az áfacsalások visszaszorításából, valamint a tévécsatornák üzemeltetési licenceinek értékesítéséből 350-350 millió euró bevételre számítanak. A lejárt adó- és tb-tartozásokkal kapcsolatban az állam megállapodási lehetőséget kínálna a vétkeseknek. Ezek sikeres lezárása nyomán 600 millió euró folyhat be a büdzsébe - legalábbis a kormány szerint.

A jövedelemadók rendszerének egyszerűsítéséből 300 millió euróra, a cigaretta- és az üzemanyag-csempészet visszaszorításából 250 millió euróra, az online szerencsejáték-szolgáltatásra kiírandó tenderből 200 millió euróra számítanak. Bevezetnék a Portugáliában bevált áfalottót, azaz azt a rendszert, amelyben az állampolgárok a vásárlásaikat igazoló számlákkal lottójátékon vehetnek részt. Ezzel ösztönöznék a kereskedelem kifehérítését, a nyugatadást, ami számításaik szerint 270 millió eurót hozhat a költségvetésnek.

Visszavették ugyanakkor a privatizációs bevélteli tervet: a korábban elfogadott 2,2 milliárd euró helyet csak 1,5 milliárdot várnak ebből a forrásból. Ennek nagyja a pireuszi kikötőt üzemeltető cég többségi tulajdonának értékesítéséből folyhat be - a vevő Kínából érkezhet. Emellett koncesszióba adják a lóverseny és a regionális repülőterek üzemeltetését.

Bukhat a korai nyugdíj

A szerkezeti reformok között az adóellenőrzés szigorítása, a korai nyugdíjazások lehetőségének eltörlése, az adóbeszedés korszerűsítése, a kivételek kigyomlálása szerepel. Emellett ösztönöznék, hogy a hosszú jogi procedúra helyett peren kívüli megegyezéssel zárják le a rossz hitelekkel kapcsolatos jogvitákat. A gyűlölt ingatlanadóval kapcsolatban - amelyet mindenki fizet és a villanyszámlákon vetnek ki - az a hír, hogy vagyonadót akarnak helyette bevezetni.

Miután az elmúlt hónapokban a politikai bizonytalanság miatt lényegében leálltak az adóbefizetések, szakértők kételkednek abban, hogy a költségvetés idén bármilyen többlettel zárhat. Az eltitkolt adók behajtásával kapcsolatos becsléseket általában erős kétségekkel szokták fogadni. Miután az év első két hónapjában 50 milliárd euró tőke távozott az országból, aligha valószínű, hogy a GDP idén bővülhet.