Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kelet-közép-európai uniós tagországok egy részét összefogó visegrádi négyek fokozzák a panaszkodást amiatt a "botrány" miatt, miszerint egyes vállalatok ugyanazon márkanév alatt gyengébb minőségű termékeket szállítanak a régiós országokba, mint saját piacukra - írta Financial Times (FT) idézőjelbe téve a botrány szót. A V4 azt várja Brüsszeltől, hogy a törvény szigorával vessen véget ennek a gyakorlatnak.

Fico one man show-ja

A négy visegrádi ország vezetője egyetért abban, hogy ez az állítólagos megkülönböztetés diszkriminatív és utat nyit a bizalomvesztés előtt. Robert Fico, a V4 csúcstalálkozóján részt vevő szlovák miniszterelnök budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy tesztek bizonyítják a svindlit. (A visegrádi négyek jelenlegi elnöke Magyarország, így a csoport szóvivője elvileg Orbán Viktor magyar kormányfő.)

Szerinte az élelmiszerek kétféle minősége nemzetközi botrány. A régióban élő emberek sértésként élik meg ezt a helyzetet - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva. Ezt követően megjegyezte, hogy személyesen fog egyeztetni ebben az ügyben az Európai Bizottsággal. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nevében új szabályozást fog követelni.

Nincs itt semmi látnivaló

Az ügy napirendre került az EU-tagállamok vezetőinek márciusi csúcsértekezletén. Az uniós rendelkezések előírják, hogy az élelmiszereken pontosan fel kell tüntetni azok összetevőit, ám azt nem követelik meg, hogy a cégek adott márkanév alatt ugyanolyan receptúra alapján készült élelmiszereket áruljanak az unió összes piacán.

Az érintett vállalatok - amelyek termékei (tejpor, kenyér, csokoládé) esetén cseh és magyar vizsgálatok alapján az a vád fogalmazódott meg, hogy összetevőik között lényeges eltérések vannak - éppen ezzel védekeznek. Szerintük az állítások eltúlzottak, továbbá a helyi ízléshez igazodó receptek alkalmazása elfogadott gyakorlat az élelmiszergyártásban.

Ilyet nem szabad csinálni!

Brüsszel jelezte, hogy komolyan veszi a kétféle minőségű termékek ügyét, de nem ígért új szabályozást. Ehelyett a meglévő előírások betartására, az egységes tesztelési standardokra és az üggyel kapcsolatos bizonyítékok beszerzésére fektetik a hangsúlyt. Az egységes piacon nincs helye kettős mércének, másodosztályú fogyasztóknak és a vásárlók félrevezetésének - fogalmazott Christian Wigand bizottsági szóvivő.

A szlovák vezető Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elé terjeszti a v4-ek közös elvárásait. Az FT megemlíti még, hogy Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és lengyel kollégája Beata Szydlo is csatlakozott Ficóhoz a kettős mérce elítélésében. Eközben a csúcson Orbán Viktor Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel az EU-izraeli kapcsolatokkal, a migrációval és a terrorizmus ügyével foglalkozott.