Az OAO Gazprom a Stokholmi Nemzetközi Választott Bíróságon beperelte a Naftogazt, és azt követeli, hogy Ukrajna fizesse ki a 4,5 milliárd dolláros adósságát, miután az orosz állami mamut szerint a Naftogaz a gázszerződésben foglalt kötelezettségeket nem teljesítette. A Gazprom közleménye szerint az ukrán cég nagy adósságot halmozott fel a szerződésben foglalt gázszállítások során és a jelenlegi gázszállítások fizetését sem teljesítette.

Moszkvai idő szerint hétfő délelőtt 10 órától a szerződésben foglaltaknak megfelelően a Gazprom csak akkor és annyi gázt szállít a Naftogaz Ukrajnának amennyit előre kifizet - áll az orosz állami vállalat hétfői közleményében.

Az orosz cég ugyanakkor leszögezi, hogy a Naftogaznak biztosítania kell a harmadik félnek szállítandó gáz szállítását a Gazprom és a Naftogáz között jelenleg érrvényben lévő szerződés alapján.

A Gazprom számít arra, hogy a Naftogaz teljes mértékben tartja magát a szerződésben foglalt, harmadik országok felét történő szolgáltatásra vonatkozó kötelezettségekhez.

A Gazprom emellett közölte, hogy a gázszolgáltatásban fellépő esetleges fennakadásokról előre értesítette az Európai Bizottságot arra az esetre, ha a Naftogaz a tranzitgázt illegálisan megcsapolná.

A Gazorom közleményében hangsúlyozza: ahogy eddig is, a jövőben is megteszi a lehető legnagyobb erőfeszítéseket az Európai ügyfelei felé történő gázszolgáltatásban keletkező zavarok elkerüléséért.