Richard Fisher, a Fed texasi kerületének vezetője úgy véli, a jegybanknak a tőzsdék zuhanása ellenére nem kellene enyhítenie monetáris politikáját, az ebbe az irányba tett lépést a piac Bernanke-lökésnek értelmezné, azaz úgy vélné, hogy a Fed magányos kísérlete a belső hajtóerők híján vergődő gazdaság élénkítésére.

Fisher általában ellenzi, hogy ilyen féloldalas lépésekkel segítsék a tőkepiaci befektetőket, s ezzel magyarázza, miért ellenezte a jegybank legutóbbi ülésén, hogy Fed ígéretet tett alapkamata tartására 2013 közepéig. Szerinte maradni kellett volna a korábbi megfogalmazás - kamattartás hosszabb ideig - mellett. Most fordult elő először 1992 novembere óta, hogy a Fed döntéshozó testületének három tagja - Fisheren kívül a philadelphiai és a minneapolisi Fed-elnök - szavazott a többséggel szemben.

Fischer szerint egy újabb pénzkínálat-növelő akció (QE3) kis hatással járna, mivel már most is éppen elég likviditás van a piacon, viszont az inflációt serkentené. Úgy véli, hogy az USA ebben a negyedévben még elérhet háromszázalékos éves növekedést, erre utal a júliusi kiskereskedelmi értékesítési adat, amely nem lett nagyon rossz. A gazdaság és a foglalkoztatás növelése érdekekében a monetáris politika, a Fed már nem sokat tehet, a piaci bizonytalanságot, ami a tőzsdék szánkázásához vezetett, a plafonválság kétbalkezes kezelése okozta. Az S&P döntését, amivel leminősítette az USA adósságait, figyelmeztető jelzésnek tartja. Ez is azt mutatja, hogy a washingtoni politikusokon a sor: olyan fiskális politikát, szabályozási környezetet kell kialakítaniuk, amely arra ösztönzi a magántőkét, hogy a gazdaságot talpra állító produktív befektetésekben helyezze el a pénzét.

Fisher elmondta azt is, hogy a recesszió 2009. júniusi vége óta ugyan Texas államban keletkezett az új munkahelyek 50 százaléka, ám ezek jelentős része csak a minimálbérhez közeli jövedelmet kínál. A munkahelyteremtést segítette az állam adópolitikája és végül is az állásokat önként fogadták el az emberek, ha azok nem is hoznak nekik annyit, amennyit elvárnának. Ezzel indirekten megdicsérte Rick Perry texasi kormányzót, aki a napokban jelentette be, hogy a republikánusok egyik elnökjelöltjeként beszáll a választási harcba, ám nem csatlakozott Perryhez Ben Bernanke Fed-elnök megfenyegetésében. A kormányzó azt nyilatkozta, hogy Bernanke majdnem hazaárulást követne el, ha vezetésével a Fed a 2012-es elnökválasztás előtt gazdaságélénkítő lépéseket tenne. Fisher jelezte: vitáik ellenére tiszteli Bernankét.