Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az értesülések szerint kifejezetten nagy a valószínűsége, hogy 2015 októberében nem emelik 8 százalékról 10 százalékra Japánban az áfát, hamarosan el is kezdődnek erről a tárgyalások a kormányon belül.

Abe Sindzó 2014 áprilisában emelte 5 százalékról 8 százalékra a forgalmi adót, hogy nőjenek a kormány bevételei, de az adóemelés miatt a második negyedévben gazdasági recesszió volt.

A harmadik negyedéves gazdasági növekedési adatot november 17-én teszik közzé, a kormány korábbi nyilatkozata szerint ezt is figyelembe veszik, hogy eldöntsék, mit tegyenek.

Japán sajtóértesülések szerint a miniszterelnök is erre az adatra vár, ezután hozhatja meg végső döntését. Arról is cikkeznek a lapok, hogy esetleg feloszlathatják az alsóházat, új választásokat írhatnak ki, hogy a miniszterelnök felmérje erejét a döntés előtt. Abe Sindzó keddi nyilatkozata szerint azonban ezek a hírek csak spekulációk.

Kedden megjelent makrogazdasági adatok alapján még mindig gond van a gazdasággal. A szolgáltató szektoron belüli üzleti hangulatot mérő kormányzati index októberben 44 pontra csökkent 47,4 pontról, a fogyasztói bizalmi index 38,9 pontra 39,9 pontról.

Most csak a gyenge japán jen jelent könnyebbséget a japán gazdaságnak. Egy dollárért 115 jent is kell adni, ez javítja a külföldre exportáló vállalatok pénzügyi eredményeit, így szárnyal a japán tőzsde. A folyó fizetési mérleg többlete szintén nőtt emiatt, szeptemberben 963 milliárd jen volt, 62 százalékos éves növekedéssel.