Válságtanácskozást tartott az orosz kormány, amelyen elfogadták a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által beterjesztett válságkezelő programot. Ennek értelmében egyebek mellett befagyasztják a költségvetési kiadásokat és olyan szerkezeti reformokat hajtanak végre, amelyek nem terhelik túl az ország tartalékait.

A tervet ismertető Anton Sziluanov pénzügyminiszter bírálta a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőt, amely hétfőn a bóvli kategóriába minősítette le a szuverén orosz adósságot, mert szerinte az pesszimistán ítélte meg az ország helyzetét, és nem volt tudatában a tervezett reformoknak. Ezeknek köszönhetően arra számítanak, hogy már 2017-ben költségvetési többletet tudnak elérni.

A TASZSZ beszámolójában kiemelte, hogy a kormány válságellenes alapja 170 milliárd rubel (2,5 milliárd dollár) erre az évre, ebből kívánják finanszírozni a reformokat, megkímélve a tartalékokat. A teljes program pénzigénye azonban 1375 milliárd rubel (21 milliárd dollár), beleértve a költségvetési kiadásokat, az állami garanciákat és a Nemzeti Jóléti Alapból elvonandó összeget. A tervek végrehajtásához mintegy 60 törvényjavaslatot és még több törvénymódosítást, valamint számos elnöki dekrétumot kell elfogadni. Putyin hangsúlyozta, hogy a válságellenes tervnek biztosítania kell az ország társadalmi stabilitását.