A jegybank már az ötödik egymást követő hónapban hagyta változatlanul az alapkamat, az egyhetes repokamatláb 7,50 százalékos szintjét. Az egynapos jegybanki betét kamata 7,25 százalék, az egynapos jegybanki hitel kamata 10,75 százalék, az elsődleges forgalmazói egynapos betéti kamat pedig 10,25 százalék maradt.

Csökkent a fogyasztói bizalom, és gyengült a török líra árfolyama azt követően, hogy a június elején tartott parlamenti választáson a 13 éve kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elveszítette többségét, és így nem tud egyedül kormányt alakítani. A pártnak legkésőbb augusztusban dűlőre kell jutnia egy koalíciós partnerrel, ellenkező esetben előrehozott választást kell tartani.

Recep Tayyip Erdogan államfő hosszú hónapokon át gyakorolt erős politikai nyomást a jegybankra, hogy csökkentse a kamatokat a gazdasági növekedés ösztönzésének céljából. Közgazdászok szerint azonban erre nincs lehetőség, mert túl magas az infláció.

A török líra árfolyama 1 százalékkal esett a dollárhoz képest csütörtökön, egy dollárért 2,7336 lírát kértek a nemzetközi bankközi devizapiacon.