A német munkanélküliség váratlanul nőtt szeptemberben, ami arra utal, hogy Európa legnagyobb gazdasága meggyengült a termelés második negyedévi mérséklődése nyomán - derült ki a szövetségi munkaügyi hivatal adataiból. A gazdaság a szezonálisan kiigazított adatok szerint 12 ezerrel kevesebb embernek adott munkát, miután már augusztusban is 3000-rel csökkent a foglalkoztatás. A Wall Street Journalnak nyilatkozó elemzők csak 2000-es visszaesést jósoltak az ősz első hónapjára.

A kis változás miatt a munkanélküliségi ráta 6,7 százalék maradt. A nyár végén rekordot ért el a foglalkoztatás - állítja Carsten Brzeski, az ING közgazdásza. A kellemetlen adat csak követi a fogyasztói és az üzleti bizalom gyengülését, amelynek hátterében az ukrán válság, illetve a Nyugat és Oroszország súlyosan megromlott viszonya áll.

Növekvő bérek

Jó hír is jött ugyanakkor Németországból: a fogyasztás - az inflációs kiigazítást is figyelembe véve - váratlanul 2,5 százalékkal bővült augusztusban az egy hónappal korábbihoz képest. Ez volt a leghatározottabb növekedés 2011 júniusa óta. A gyengülő foglalkoztatást ellensúlyozza a jövedelmek emelkedése, illetve az, hogy olcsón lehet hitelhez jutni.

Érdemes figyelembe venni, hogy a két-három százalékkal bővülő bérek 0,8 százalékos inflációval párosulnak, ami azt mutatja, hogy a háztartások vásárlóereje jelentősen nőtt - mondja Christian Schulz, a Berenberg pénzügyi szolgáltató vezető elemzője. A felfelé kúszó jövedelmekre és a stabil foglalkoztatásra alapozva a német fogyasztás bővülése a GDP-növekedés motorja lehet.

Váratlanul nőttek a fogyasztói kiadások Franciaországban is - jelentette a párizsi Insee statisztikai hivatal. Az eurózóna második legnagyobb gazdaságában augusztusban 0,7 százalékkal költöttek többet az emberek, mint júliusban. Főként élelmiszerre és autózásra adta ki többet. Németország és Franciaország adja az eurózóna GDP-jének felét.

Szünetel a tűzszünet

Kijevi források szerint az ukrán hadsereg tüzérségi tűz alá vette a donyecki repülőtér környékét, válaszul az oroszbarát szeparatisták rakétatüzére - jelentette a BBC. Az lázadók úgy látják, hogy az ukránok lőttek először, ők csak válaszoltak sorozatvetőikkel. A tűzszünet hétfőn tört meg először, amikor egy tanklövedék eltalált egy ukrán katonákat szállító teherautót, megölve hét embert. A tűzszünet megtörése késlelteti a szemben álló felek szétválasztását, amivel tartóssá tehetné a fegyvernyugvást.