A Carritas és a lengyel episzkopátus humanitárius folyosót akar nyitni a szíriai polgárháború elől menekülő embereknek, ám az ezzel járó költségek fedezéséhez a kormány hozzájárulására is szükség lenne - írta az onet.pl hírportál.

A lengyel lakosság - akárcsak a magyar - a közvélemény-kutatások szerint nem szívesen fogadja a menekülteket, de az egyház, részben Ferenc pápa felhívására felelve több segítséget akar adni nekik. A pápa ajánlása szerint minden európai plébániának és szentélynek legalább egy menekülttel foglalkoznia kellene.

Hosszú várólista

Ennek szellemében október végéig több mint 150 szíriai család talált menedéket Lengyelországban a Caritas Polska program keretében. A püspöki kar konferenciája ezt az akciót egészítené ki a humanitárius folyosó létrehozásával.

A terv - amely egyébként a bevándorlás kezelésének olasz modelljére épül - részben már meg is valósult, ugyanis Szíriában már megszervezték a menekültek ellenőrzését, és ennek alapján hosszú listát készítettek azokról, akiknek Lengyelországban adhatnak átmeneti menedéket. Az embereket repülőgépen utaztatnák, azaz megkímélnék őket a drága, veszélyes és fárasztó tengeri-szárazföldi vándorlástól.

Vonakodó kormány

A továbblépéshez azonban pénzre lenne szükség, amelyet részben a kormánytól vannak. A varsói vezetés - hasonlóan a budapestihez - idegenkedik a bevándorlók vendégül látásától, nem beszélve a befogadásukról. A külügyminisztérium arra hivatkozik, hogy már így is éppen eléggé sokat költenek a probléma nemzetközi kezelésére.

A közel-keleti országokba idén 35 millió zloty (több mint 2,5 milliárd forint) segélyt utaltak át. Ez majdnem kétszerese annak, amit tavaly költöttek erre a célra. Emellett a Törökországnak juttatott uniós támogatásól Lengyelország 57 millió euróval veszi ki a részét. Ebből idén 17 milliót, jövőre 25 milliót utalnak át.