A terrorizmussal összemérhető veszélynek tartja az antibiotikumok hatástalanná válását a Review on Antimicrobal Resistance szervezet, amely 2014 közepe óta fogalmazza meg egy riasztóbb előrejelzéseit a minden ismert ellenszerrel szemben ellenálló szuperkórokozók megjelenésével kapcsolatban.

A legújabb figyelmeztetés szerint ha nem sikerül elejét venni a katasztrófának, akkor 2050-ben minden harmadik másodperben meghalhat valaki az ezek okozta fertőzések miatt - adta hírül a BBC. A jelentés vegyes fogadtatásban részesült - egyes kutatók szerint alábecsüli a veszélyt.

Mi történhet?

Az antibiotikumok nélküli jövő azt jelenti, hogy bárki belehalhat abba, ha megvágja az ujját, ugyanis a seb elfertőződése ellen semmit sem tehetnek az orvosok. A rutinoperációk, például egy vakbélműtét, életveszélyessé válnának és a nők visszacsúsznának abba a korba, amikor a szülés súlyos kockázatokkal járt.

Más szóval az emberi élet sokkal inkább függene a jó szerencsétől, mint az orvosi ellátástól. Hangsúlyozni kell, hogy ez nem egy scififorgatókkönyv, hanem reális lehetőség. Az igazi veszélyről azok az emberek számolnak be, akik szervezete ellenálló az antibiotikumokkal szemben. Ők napról napra attól rettegnek, hogy mikor kapnak el egy végzetes fertőzést.

Tízmillió áldozat

A Review on Antimicrobal Resistance jelentése szerint új antibiotikumok nélkül évente tízmillió ember vesztheti életét 2050-re. A szuperkórokozók miatt 100 ezer milliárd dollár pluszköltséggel kell számolnia az emberiségnek az évszázad közepére. A kutatók szolgálnak néhány tanáccsal a katasztrófa elkerülésére.

- Azonnal felvilágosító kampányt kell indítani az egész világon, mivel a legtöbb ember nincs is tisztában a veszéllyel.

- Létre kell hozni egy globális innovációs alapot kétmilliárd dolláros forrással az új gyógyszerekkel kapcsolatos alapkutatások finanszírozására.

- Javítani kell a víztisztaságot, a szennyvízelvezetést és -kezelést, tisztábbá kell tenni a kórházakat a fertőzések megelőzése érdekében.

- Vissza kell fogni a mezőgazdaságban az antibiotikumok felesleges használatát, be kell tiltatni azoknak a szereknek az alkalmazását, amelyek különösen fontosak az emberi egészségvédelemben.

- Javítani kell a gyógyszerekkel szemben kialakuló rezisztenciával kapcsolatos kutatások színvonalát.

- A gyógyszercégeknek egymilliárd dollár kell fizetni minden új antibiotikum felfedezéséért.

- Ösztönözni kell - pénzügyi hozzájárulással - azoknak a teszteknek a kifejlesztését, amelyekkel meg lehet előzni az antibiotikumok használatát azokban az esetekben, amikor hatástalanok.

- Támogatni kell az oltások igénybevételét, illetve a gyógyszerhasználat alternatíváit.

Lenne rá pénz

A szakértők szerint a szükséges forrást a jelenlegi egészségügyi büdzsék kis részének lecsípéséből, illetve az antibiotikumokkal kapcsolatos kutatásokból kimaradó gyógyszergyártókra kivetett új adóból lehetne finanszírozni.

Meg kell értetni az emberekkel a világ minden táján, miért vágják saját maguk alatt a fát azzal, hogy úgy fogyasztják az antibiotikumokat, mint az édességet (lehetővé téve a kórokozóknak az alkalmazkodást) - fejtegeti Jim O'Neil a kutatást vezető közgazdász.

Ha ez nem sikerül akkor visszatérhet az emberiség sötét korszaka. Rengeteg ember halhat meg. Mindenkinek ki kell mozdulnia a komfortzónájából ahhoz, hogy megelőzzük a bajt.