Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok elnöke kormányzásának első évében rendületlenül ostorozta Észak-Korea és Irán vezetését, amelyek szerinte a legnagyobb veszélyt jelentik az USA-ra és a világra, ám titokban van még egy ország a listáján, amelyben az előbbiekhez hasonló biztonságpolitikai kockázatot lát - derül ki a Business Insider cikkéből. Donald Trump három prioritást élvező gondja között helyet kapott Venezuela is.

A Nemzetbiztonsági Tanácsnak (NSC) azt az eligazítást adták, hogy Trump nemzetbiztonsági politikájának három célországa van - mondta el egy panelbeszélgetésen Mark Feierstein, aki az Obama-adminisztráció idején az NSC-nél dolgozott, mint a Föld nyugati féltekéjéért felelős vezető. Trump elődeinél agresszívebb kommunikációval lép fel a dél-amerikai országgal szemben.

El fogjuk tiporni

Hasonlóan az Észak-Koreával kapcsolatban megfogalmazott fenyegetésekhez, Venezuela ügyében is azt mondta, hogy az USA számos lehetőséget mérlegelhet, beleértve ebbe a katonai megoldásokat is, ha szükséges. Ezzel a nyilatkozatával bekapcsolta a vészcsengőt a latin-amerikai országok vezetőiben, akik rettegnek egy amerikai katonai akcióra adott tömeges tiltakozó reakcióktól a régióban.

Nicolas Maduro venezuelai elnök ki is használta egy nagygyűlésén ezt a megjegyzést hallgatósága feltüzelésére. A térségben dolgozó amerikai diplomatáknak szép feladatot adott a kedélyek lecsillapítása. Feierstein szerint valójában nem komoly a dolog, a katonai akció lehetőségét nem mérlegelik a washingtoni kormányzati agytrösztök.

Bírálják, de nem ekézik

Számos kormány Latin-Amerikában és a világ minden táján bírálja Maduro-adminisztrációt, ám sem a környezetében lévő országok, sem az EU nem fogadott el Venezuelával szemben számottevő büntetőintézkedéseket. A belső ellenzék nem sok vizet zavar, részben a vele szemben gyakorolt belső nyomás, részben saját belső megosztottsága miatt.

Miközben a Trump-féle vezetés alapvető céljával kapcsolatban nincs vita a kormányzaton belül, abban már nincs egyetértés, hogyan érjék el ezt a célt - mondja a korábbi NSC-tisztviselő. Az USA békés demokratikus átalakulást akar Venezuelában, de nem látják, hogyan lehetne ezt tető alá hozni.

"Családi" vita

Az NSC nem igazán lelkesedik a venezuelai kormány és az ellenzék képviselőinek Santo Domingóban, a Dominikai Köztársáság fővárosában folyó tárgyalásaiért - fecsegte ki a belső infót Feierstein. Ugyanakkor a külügyminisztérium felső vezetői támogatják ezt a próbálkozást.

Az amerikai kormány július végén, augusztus elején több körben egy sor szankciót fogadott el, Madurót diktátornak nyilvánították és külön rá szabott korlátozásokat is bevezettek. Ugyanakkor a nyár folyamán a külügyminisztérium elérte, hogy enyhítsenek egyes intézkedéseken, mondván: a durva fellépés hátráltathatja a kormány és az ellenzék tárgyalásait.

Az NSC továbbra is a kemény betartást szorgalmazza, támogatja például pénzügyi szankciókat, amelyek megnehezíthetik a külföldieknek, hogy üzleteljenek az ország olajvállalatával, a PDVSA-val. Ugyanakkor olajexport-embargóról nem döntöttek, pedig azzal kiüthetnék az országot.

Trumpot bizonyára az aggasztja - és egyben fogja vissza a gazdasági helyzet további rontásától -, hogy a gazdasági válságban lévő latin-amerikai országból sokan menekülnek az Egyesült Államokba növelve a bevándorlók számát.