Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A washingtoni szenátus külügyi bizottságában szerdán helyi idő szerint reggel kezdődött Tillerson várhatóan két napig tartó meghallgatása.

A 64 éves texasi üzletember, aki korábban az ExxonMobil elnök-vezérigazgatója volt, írásban rögzített nyilatkozatot olvasott fel a világpolitikáról s benne az Egyesült Államok helyéről és szerepéről alkotott álláspontjáról. A nyilatkozat tartalma lényegében azonos volt azzal, amit a hatalomátadást bonyolító Trump-csapat még kedden este kiszivárogtatott. A dokumentum felolvasása utána kijelölt miniszter kérdésekre válaszolt.

Tillerson hangsúlyozta: miközben Oroszország a nemzetközi színtéren keresi a módját annak, hogy megbecsülést szerezzen magának, olyan cselekedetekbe bocsátkozott, amelyek szembemennek az amerikai érdekekkel. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok NATO-szövetségeseinek van okuk aggodalomra az orosz expanzív politika miatt, s később - Robert Menendez, demokrata párti szenátor kérdésére - leszögezte, hogy egyetért azon megállapítással, miszerint a Krím bekebelezése törvényellenes volt és sérti a nemzetközi jogot is. Barack Obama leköszönő elnök kormányát ugyanakkor azzal vádolta meg, hogy nem reagált elég határozottan az orosz fellépésre.

A kijelölt külügyminiszter szerint az Oroszország elleni szankciók hatékony eszközök lehetnek, de ártanak az amerikai vállalatoknak. Mint mondta, a Trump-kormány hivatalba lépéséig támogatja a jelenlegi Moszkva-ellenes szankciók érvényben tartását. Hozzátette: személyesen sohasem lobbizott a büntetőintézkedések ellen, és tudomása szerint az általa vezetett cég sem tett ilyet, amelynek több százmillió dolláros veszteséget okoztak a szankciók.

Tillerson beszélt Oroszország szíriai katonai szerepvállalásáról is, és azt mondta, hogy Aleppó célzott bombázása "nem elfogadható viselkedés". Marco Rubio floridai republikánus szenátor kérdésére válaszolva ugyanakkor azt mondta: nem nevezné Vlagyimir Putyin orosz elnököt "háborús bűnösnek", de fontolóra venne egy ilyen megnevezést, ha látna bizonyítékokat.

Nyilatkozatában a külügyminiszter-jelölt "korrekt megállapításnak" mondta, hogy Putyin tudott a 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozási erőfeszítésekről.

Tillerson annak a véleményének adott hangot, hogy hazája "valószínűleg" soha nem lesz Oroszország "barátja". Mint mondta, Oroszország veszélyt jelent, de érdekeinek követésében nem kiszámíthatatlan.

A leendő tárcavezető élesen bírálta Kínát, amiért nem gyakorolt kellő nyomást Észak-Koreára. Leszögezte: Washington nem tudja többé elfogadni Peking "üres ígéreteit". Hozzátette: Kína nem volt megbízható partner abból a szempontból, hogy befolyását nem vetette teljesen latba Észak-Korea megfékezése érdekében. Tillerson szerint új megközelítésre van szükség Pekinggel kapcsolatban. A volt vállalatvezető egyúttal bírálta Kína "illegális" szigetépítését a vitatott dél-kínai-tengeri térségben.

Szólt arról is, hogy az olyan ellenségek, mint Irán és Észak-Korea komoly fenyegetést jelentenek a világra.

Kubával kapcsolatban Trump jelöltje bírálta a Barack Obama vezette kormányt, amely anélkül közeledett a karibi szigetországhoz, hogy Havanna jelentős előrelépéseket tett volna az emberi jogok kérdésében.

A klímaváltozásról szólva Tillerson azt mondta, annak valós a kockázata és a következményei elég súlyosak lehetnek ahhoz, hogy cselekedni kelljen. Arról nem szólt, pontosan milyen lépésekre is gondol.

A meghallgatás elején három szenátor és Robert Gates volt védelmi miniszter mutatta be Tillersont: John Cornyn texasi szenátor szerint a külügyminszter-jelölt "egyedülállóan alkalmas" az amerikai diplomácia irányítására, Ted Cruz, szintén texasi republikánus politikus szerint az Egyesült Államoknak olyan külügyminiszterre van szüksége, aki tisztában van azzal, hogy "Amerika kivételes küldetéssel rendelkezik", Sam Nunn volt demokrata párti szenátor pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok értékrendje különbözik Oroszországétól. Robert Gates azt találta fontosnak leszögezni, hogy Tillerson vállalatvezetői tapasztalatai segíthetnek jövendő feladatai ellátásában.

A szenátusnak egy ilyen meghallgatáson elméletileg lehetősége van megbuktatnia egy jelöltet, ez azonban csak ritkán fordul elő. Tillerson esetében senki nem is számít egy ilyen lépésre, mivel a szenátusban többséget alkotnak a repubikánusok.

Az eddig csak vállalati szférában dolgozó Tillerson jelölése a külügyminiszteri posztra mindenesetre meglepetést okozott. A tisztség lehetséges betöltői között tartották számon Mitt Romneyt, a republikánusok korábbi elnökjelöltjét és Rudy Giuliani volt New York-i polgármestert is.