Ukrajna kész felfüggeszteni az orosz gáz tranzittovábbítását Európába azoknak a szankcióknak a részeként, amelyeket Oroszország ellen vezet be - jelentette ki újságírók előtt Arszenyij Jatszenyuk miniszterelnök. A lehetséges lépések között szerepel minden energiahordozó, így az olaj tranzitjának felfüggesztése, továbbá az orosz repülőgépek kitiltása az ukrán légtérből.

A védelmi ipari együttműködést - amely meglehetősen kiterjedt a két ország között - minimálisra csökkentenék és megtiltanák az orosz zászló alatt közlekedő hajóknak, hogy befussanak az ukrán felségvizekre - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Emellett listát állítottak össze azoktól a személyekről és vállalatokról, amelyeket az oroszbarát szeparatisták támogatásával vádolnak. Ezek minden gazdasági vagy kereskedelmi tevékenységét megtiltanák Ukrajnában.

A kormány törvényt terjeszt elő a szankciókról. Számítanak az orosz ellenlépésekre is: mint Jatszenyuk elmondta Oroszország egy évtizede zsarolja Ukrajnát különböző gazdasági lépéssekkel. A legrosszabb esetben a kereskedelmi háború első évében hétmilliárd dollár veszteség érheti a ukrán gazdaságot. Kijev egy nappal az orosz élelmiszerimport-tilalom bejelentése után határozta el saját törvényének megalkotását. Az orosz lépések az uniós mellett az ukrán agrárgazdaságot is sújtják.

 

Az összehasonlíthatóság érdekében az országok melletti értékek az Oroszországból érkező földgáz-importon alapul a fogyasztásra lebontva
Kép: Forrás: IMF, BP Statistical Review of World Energy 2013.

Ukrajna területén át 86,1 milliárd köbméter földgáz és 15,6 millió tonna kőolaj jutott el Európába tavaly. Ez az orosz gázkivitel nagyjából fele, az olajexport hét százaléka. Idén 14 millió tonna olajat akarnak ukrán tranzittal eljuttatni a megrendelőkhöz - mondta el a Bloombergnek az orosz vezetékhálózatot üzemeltető OAO Transznyefty szóvivője. A Gazprom nem kommentálta az ukrán tranzittilalom lehetőségét.