Jelentősen visszaestek idén az Oroszországba irányuló kínai működőtőke-befektetések (FDI) - jelentette a Moscow Times. Az világ második legnagyobb gazdaságának befektetői összesen 56 milliárd dollárt helyeztek el 147 országba és tartományba a világ minden részén az év első hat hónapjában. Ez majdnem 30 százalékkal több a 2014. január-júniusi tőkekivitelnél - idézte a Moscow Times a pekingi kereskedelmi minisztérium beszámolóját.

Az átlagos növekedés azonban óriási eltéréseket takar. A legtöbb pluszt a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szervezetéhez (ASEAN) tartozó országok kapták: ezekbe több mint 92 százalékkal nőtt a kínai tőkekivitel. Hongkongba majdnem 72 százalékkal több pénz érkezett a kínai szárazföldről, az USA-ba pedig 30 százalékkal nőtt az FDI.

Ezzel egyidejűleg Oroszországban 25 százalékkal kevesebb működőtőkét fektettek be. Az Ausztráliába irányuló FDI még ennél is nagyobb mértékben, majdnem 40 százalékkal esett vissza.

Ez a második nagyon rossz hír az oroszok-kínai kapcsolatokról két héten belül. A hónap elején a pekingi kormány arról számolt be, hogy a két ország külkereskedelmi forgalma 32 százalékkal hanyatlott január és május között az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A forgalom értéke évi 85 milliárd dollár - derült ki Vlagyimir Putyin államfő múlt havi megjegyzéséből.

Nőnie kéne

Mindez azért kínos, mert Moszkva 2020-ig 200 milliárd dollárra akarja bővíteni a kereskedelem értékét, ezen belül 2015-ben el akarja érni a 100 milliárd dollárt. Ezt a célt Denisz Manturov orosz kereskedelmi miniszter nemrégiben megerősítette, hozzátéve, hogy a növekedést nem az olajkivitel fokozásával akarják elérni.

Moszkva szívesen látná, ha a két ország vállalatai kölcsönösen befektetnének egymás fémfeldolgozói iparába, valamint a gépiparba, a közlekedésbe, a logisztikai szektorba, a mezőgazdaságba és a high-tech technológiai ágazatokba.

Ehhez azonban le kellene gyűrni a kedvezőtlen gazdasági környezetet: az energiahordozók árzuhanása, illetve az EU és az USA szankciói miatt idén várhatóan három százalékkal zuhan az orosz GDP. Szakértők szerint a növekedés visszatérésére nincs esély addig, amíg nem alakítják át az energiaipartól függő orosz gazdaságot.