Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Horst Seehofer a Der Spiegel című hírmagazinnak adott, szombaton közölt nyilatkozatában kijelentette, hogy két héten belül írásban akarja felszólítani a kancellárt, illetve az általa vezetett kormányt az ország határain való - megfogalmazása szerint - "rendezett viszonyok" helyreállítására. Amennyiben ez nem történik meg, a bajor kormánynak nem marad más, minthogy az alkotmánybíróságnál tegyen panaszt - hangoztatta Seehofer, aki az elmúlt hónapokban már több ízben élesen bírálta a kancellárt a menekültáradat miatt.

Egy nappal korábban hasonló támadást intézett a kancellár ellem Markus Söder bajor pénzügyminiszter. Ugyancsak a Der Spiegelnek nyilatkozva azt hangoztatta, hogy hiányzik a demokratikus legitimáció Angela Merkel menekültpolitikája mögül, ezért a törvényhozás alsóházának (Bundestag) szavaznia kell arról, hogy folytatható-e még a Merkel-féle politika.

A CSU politikusa hangsúlyozta: a Kölnben nők ellen, áldozatok és tanúk szerint észak-afrikai, arab származású férfiak által elkövetett szexuális zaklatások és rablások megmutatták, hogy "nem elég csak figyelmeztetni, cselekedni kell".

Erősödött a nyomás Merkelre a másik koalíciós partner, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD részéről is. Thomas Oppermann, az SPD parlamenti frakciójának vezetője a dpa hírügynökségnek nyilatkozva közvetve a Merkel által szorgalmazott európai megoldást kérte számon a kancellártól. Oppermann szerint a kancellárnak mindent meg kell tennie az általa javasolt megoldás sikere érdekében.

A ZDF országos közszolgálati televízió pénteken ismertetett felmérése szerint Németországban megváltozott a közhangulat a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások óta. A lakosság többsége már azt gondolja, hogy az ország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, Angela Merkel kancellár népszerűsége és menekültpolitikájának támogatottsága pedig nagymértékben csökkent.