Az Európai Néppárt (EPP) április 29-én elnökségi ülésen foglalkozik a pártcsaládjába tartozó Fidesz-KDNP-vel, mondta az Euractivnak a pártcsalád szóvivője pénteken. Siegfried Mureșan szerint az EPP "mély belső megbeszéléseket fog tartani és figyelemmel követi az Európai Bizottság értékelését a legutóbbi magyar jogszabály törvényességéről".

Mindez azután, hogy április 26-ára "A magyarországi helyzet" címmel vitát tűztek ki Magyarországról az Európai Parlamentben, amelyet az Európai Bizottság nyilatkozata indít majd.

A bizottság, amely az uniós jog betartatásáért felel, jövő szerdán vizsgálja a lex CEU-t. A Néppárt tegnapelőtt (április 5.) foglalkozott vele. Úgy értesültünk, hogy a frakcióülésen, amelyen az összes képviselő részt vesz, a képviselőcsoport vezetője felvezette a témát. Manfred Weber azt mondta, felkérik az Európai Bizottságot az elemzésre, de bízik a fideszes képviselőtársaiban, és türelemre intett. Előtte szűkebb körben is tárgyalták az ügyet a néppárti nemzeti küldöttségek vezetői.

Belengették az atomot

Ha a Magyarországon a dolgok így folytatódnak, a 7-es cikk is előkerülhet - fenyegette meg a magyar kormányt Siegfried Mureșan.

A "nukleáris opcióként" emlegetett eljárásnak két lépcsője van. A második végén akár egy tagállam bizonyos jogait, például a szavazati jogát fel lehet függeszteni. Az EU-ból viszont így, és máshogy sem lehet kizárni egy uniós országot. A jogfelfüggesztéshez a többi uniós kormány egyhangú szavazata kellene. Orbán Viktor korábban kijelentette, hogy ha ilyen eljárás indulna a lengyelek ellen, megvétózná, és valószínűleg ez fordított irányban is működne. (Egyes vélemények szerint viszont az eljárás "kettős aktiválása" - például a magyarok és a lengyelek esetében - korlátozná a lehetőségét annak, hogy egy állam a másik javára vétózzon - hívta fel a figyelmet a CEU ellehetetlenítését célzó felsőoktatási törvény elfogadását követően a berlini Jacque Delors Institut blogján Mark Dawson az európai jog és kormányzás professzora - a szerk.)

Már sokszor röpködtek fenyegetések a hetes cikkely aktiválásáról, de ez még soha nem történt meg. Az viszont erős jelzés lenne, ha pont a magyar kormány lenne az első, ráadásul a saját politikai családja kezdeményezné - olvasható az Eurológuson.

Szeretnék a magyarok továbbra is élvezni az EU előnyeit?

Mureșan a nemzeti konzultációról is keményen beszélt. Szerinte az lenne a helyes kérdés, amit fel kellene tenni, hogy a magyarok továbbra is szeretnék-e élvezni az előnyöket, amelyeket az EU-tagság hozott nekik, beleértve a jogot, hogy bárhol Európában élhessenek, hogy szabadon utazhassanak, hogy tanulhassanak, ahol akarnak és sokmilliárd eurónyi uniós támogatást kapjanak.

Úgy gondolta, a magyar EU-csatlakozás óta eltelt tíz év után ideje lenne teljesen részt venni az Európa jövőjéről szóló vitában. "Az emberek azt szeretnék, hogy a politikusok reformálják meg Európát, hogy megoldhassa az emberek gondjait."