A legnagyobb svájci bank, az UBS 4450, feltehetően adókerülő amerikai állampolgárokhoz kötődő számla tulajdonosainak adatait szolgáltatja ki az Egyesült Államoknak, amely ezért cserébe megszüntette a bankkal szembeni peres eljárást. A megállapodás állítólag olyan engedményeket tartalmaz, amelyek nyomán Svájc úgy állíthatja be, hogy meg tudta őrizni a banktitok hagyományának töretlenségét - írta az MTI-eco.

Az amerikai adóhatóság (IRS) közlése szerint a szóban forgó titkos számlákon - amelyek egy részét már bezárták, másik részük még nyitott - egy időben 18 milliárd dollárt tartottak. "Példátlan mennyiségű információt bocsátanak rendelkezésünkre" - fogalmazott Doug Shulman, az IRS vezetője.

Az amerikai-svájci megállapodás régóta húzódó vita végére tesz pontot; az IRS évek óta igyekszik a svájci banktitkon keresztül hatolva az amerikai adókerülők nyomára akadni.

Az amerikai kormány idén februárban indított keresetet az UBS AG bankcsoport ellen egy floridai szövetségi bíróságnál azzal a céllal, hogy az UBS fedje fel az IRS-nek azon amerikai ügyfelei kilétét, akiknek titkos számlái vannak. A washingtoni igazságügy-minisztérium akkori közlése szerint 52 ezer amerikai titkolta el az UBS banknál nyitott számláját a kormány elől, megsértve ezzel az adószabályokat.

Az UBS korábban egy ellene indított peres eljárás leállításáért cserébe már beleegyezett, hogy kiadja 250-300, adókerüléssel vádolt amerikai ügyfele adatait, és 780 millió dollár kártérítést fizetett.

 Washington ezúttal a két ország közötti adóegyezmény keretein belül jut hozzá az általa kért információkhoz. Ezt a csatornát tavaly is megkísérelték igénybe venni, ez azonban a per indítása előtt nem járt eredménnyel.

A svájci nemzeti identitásnak az ország semlegessége mellett a legendás banktitok is része. Egy 75 éve érvényben levő erre vonatkozó törvény értelmében csak abban az esetben oldható fel a banki titoktartás, ha valaki szándékosan becsapja az adóhatóságokat, abban az esetben viszont nem, ha nem vallotta be minden vagyonát. Ilyen megkülönböztetést csak Svájc és további néhány állam alkalmaz.

A svájci törvények értelmében azok a bankszámla-tulajdonosok, akiknek az adatait kiadják, jogorvoslatért folyamodhatnak. Ez azonban szinte csak elvi lehetőség, mivel az amerikai igazságügy-minisztériumnál kell panaszt tenniük, ami kizárná az érintettek névtelenségének megőrzését.