Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német DAX index mindössze 0,5 százalékkal csökkent a koalíciókötési kísérlet hét végi bukása után, majd ezt is korrigálta, mindössze 0,2 százalékos mínuszra, végül később emelkedésre váltott, és 13 ezer pont fölé erősödött - kezdte tőkepiaci körképét a Bloomberg. A mutatói idén eddig huszonötször döntötte meg korábbi záróértékét, úgyhogy volt miből leadnia. Az európai Stoxx Europe 600 Index alig változott hétfőn.

Ha a befektetőknek voltak kétségeik azzal kapcsolatban, hogy le kellene zárniuk üzleteiket karácsony előtt, most már van egy okuk erre - értékelte a helyzetet Guillermo Hernandez Sampere, az MPPM EK kereskedője. Ugyanakkor szerinte a politikai patthelyzet még nem elég indok a korrekcióra, amit a gazdaság lefékeződésé válthatna ki.

Kivárnak

A piaci szereplők a következő napokban figyelni fogják a fejleményeket, ezért az üzletek száma alacsony lehet. A kereskedők és a befektetők kivárják, mire jutnak a politikusok. A szakértő szerint nem örülnének egy kisebbségi kormánynak, ami érv lehet a választások megismétlése mellett. Európának stabil német vezetésre lenne szüksége súlyos gondjai kezeléséhez.

Ezzel a véleménnyel lényegében egyetért a többi tőkepiaci szakértő is, akiket a Bloomberg megszólaltatott. Michael Hewson, a londoni CMC Markets vezető elemzője úgy látja, hogy ha a DAX a 12 870 pontos szint alá esne, akkor egészen 12 ezer pontig zuhanna. Ő is gyenge kereskedést hozó hetekre számít, miután a piaci szereplők olyasmire számítottak a német politikában, ami nem jött össze.

Markus Huber, szintén londoni szakértő úgy véli, hogy egy előrehozott választásból megerősödve kerülhetne ki Merkel, főként ha a német gazdaság folytatja azt az erőteljes növekedést, amely a szeptemberi szavazás után kezdődött. Ilyen tempóra évek óta nem volt példa. Mansoor Mohi-uddin szingapúri devizastratéga úgy véli, hogy a rendkívüli választások esetén az euró az 1,15-1,20 dollár/eurós árfolyam gyengébb vége felé mozdulhat.

Kifut a lehetőségeiből

Angela Merkel 12 éves kormányzás után kifutni látszik a lehetőségeiből - értékelték a helyzetet a Bloombergnek nyilatkozó politológusok. A kancellár képessége arra, hogy irányt szabjon Európának szintén meggyengült, a német társadalom és gazdaság ismeretlen vizek felé hajózik. A kisebbségi kormányzás ellenkezne Merkel ígéretével, miszerint stabil vezetést akar, ezért a jövő tavasszal előrehozott választásokat tarthatnak Németországban.

Eközben Európa nagy problémáinak megoldása a brexittól kezdve Görögország további menedzselésén át az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításáig elakadhat. Ugyanez a helyez Emmanuel Macron francia államfő javaslataival az eurózóna erősítésével kapcsolatban.

Sodródás

Németország befelé fordul, mivel egyelőre nem találja a politikai átmenet útját az előző ciklusból az újba - véli Daniel Hamilton Washingtonban dolgozó politológus. Ezért folytatódni fog Európa sodródása, ráadásul Németország, amely az elmúlt években stabilizáló erőként lépett fel ezzel szemben, mostantól része lesz az instabilitásnak.

A hét végi kudarc Merkel legnagyobb botlása azóta, hogy 2005-ben először kancellárrá választották. A Bloomberg szerint ezzel ő is azok közé a politikusok közé került, akik az elmúlt évek populista előretörésének áldozataivá váltak, hiszen konzervatív pártszövetsége, a CDU/CSU azért veszítette el korábbi 40 százalék feletti többségét, mert megerősödött az euroszkeptikus, bevándorlóellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt.

Mi lenne, ha?

A legutolsó közvélemény-kutatások szerint az új választások nagyjából a szeptemberi eredmények megismétlődését hoznák. Ugyanakkor a választók gondolkodását átszabhatja az a bizonytalanság, amely az előző szavazás nyomán kialakult.

Angela Merkel hétfő esti tévényilatkozatában azt mondta: nem hisz a kisebbségi kormányzásban, nyitott a negykoalíció folytatására a szociáldemokratákkal, de a megfelelő kormánykoalíciós többség híján a legjobb lehetőségnek az előrehozott választásokat tartja.

Frank-Walter Steinmeier államfő egyelőre elzárkózott az előrehozott választásoktól. Ehelyett tárgyalásokat kezdeményezett azokkal a parlamenti pártokkal, amelyek programja összeegyeztethetőnek látszik, azaz bevonja a kormányalakítási próbálkozásba a szociáldemokratákat is.

Nem lehet leírni

Ne felejtsük - hívta fel a figyelmet a Bloomberg -, hogy Merkel, aki egy kelet-német fizikusból vált Németország vezetőjévé, egész karrierjét annak köszönheti, hogy újra és újra rácáfolt a várakozásokra. Az egyik ezek közül kormányának látványos szakítása volt a nukleáris energiával - és az atomenergiát támogató korábbi konzervatív politikával - a fukusimai nukleáris katasztrófa után.

Kétségtelen, hogy csökkent a hatalma, de túl korai lenne még kijelenteni, hogy véget ér a nevével fémjelzett korszak - foglalja össze véleményét Hamilton.

Sasszézó szociáldemokraták

A Szociáldemokrata Párt elnöksége, élén Martin Schulz elnökkel megerősítette, hogy nem óhajtják folytatni a nagykoalíciós kormányzást, ugyanakkor kitérő választ adtak arra, hogy támogatnának-e kívülről egy kisebbségi kormányt - jelentette az MTI. A Bloomberg idézi a Handelsblatt gazdasági lapot, amely úgy tudja: készek tolerálni egy ilyen kabinetet. Eközben a bevándorlófaló Alternatíva Németországnak (AfD) nem titkolja a koalíciós tárgyalások bukása felett érzett örömét. Szerintük a párt jelentős választási sikere szívta el a levegőt bármely a Merkel-féle kormányzás folytatásának lehetősége elől.

A nyitókép forrása: Reuters