Görögország túl van a nehezén és hamarosan növekedési pályára lép - közölte vasárnap a szaloniki vásár megnyitóján Antonisz Szamarasz miniszterelnök.

"A harmadik negyedévben, 24 negyedévi recesszió után, Görögország növekedésnek indulhat" - jelentette ki a miniszterelnök hozzátéve, hogy néhány hónapon belül bizonyosságot nyer az is, hogy az ország adóssága fenntartható módon törleszthetővé vált. Az adósság abszolút összegben már csökken, és mihelyt beindul a gazdasági növekedés, a GDP-arányos államadósság is csökkenni kezd - mutatott rá.

A miniszterelnök beszédében adócsökkentéseket helyezett kilátásba, egyebek között a fűtőolajra kivetett adó 30 százalékos csökkentését. Az adó megemelése nem bizonyult eléggé hatékonynak - mondta, sőt, még környezetkárosító hatása is lett - mutatott rá. A két legutóbbi télen ugyanis a lakosság nagy része fatüzelésre állt át, mivel nem tudták megengedni maguknak a fűtőolajat.

A kormány a szabadfoglalkozásúak 650 eurós társadalombiztosítási átalányát is csökkenteni tervezi.

A könnyítésekre tett miniszterelnöki ígéretek csak a hitelezői hármas, az Európai Uniós, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldötteiből álló reformprogram-ellenőrző bizottság jóváhagyásával valósulhatnak meg.