Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már-már kétségbeejtő helyzetben vannak az 50-55 év feletti munkavállalók: nem tudnak nyugdíjba menni, miközben a nyakukon liheg a fiatal munkanélküliek tömege - derül ki a Bloomberg európai körképéből. Az 59 éves Jean-Cluc Guillaume-nek, a Sanofi gyógyszergyártó biológiai kutatójának látszólag irigylésre méltó állása van, ám áldozatául eshet cég 900 fős leépítési programjának. Guilaume évtizedeken át abban élt, hogy hasonlóan közalkalmazottként dolgozó apjához, ő is nyugdíjba mehet 60 évesen. Mostanában azonban úgy látja, jó ha 66 évesen megteheti ezt. Ha kirúgják, nincs lehetősége korai nyugdíjazásra és nem is választaná ezt a lehetőséget. Elhatározta, hogy bejelentkezik munkanélkülinek és nyugdíjas kora ellenére új állást keres.

Még ennél is rosszabb helyzetben van az 58 éves Antonio Di Florio olasz betanított munkás, aki 40 évet húzott le a FIAT futószalagjai mellett. A korábbi nyugdíjszabályok szerint ezekkel a kondíciókkal 2013 áprilisában nyugdíjba mehetett volna, a válság miatt módosított nyugdíjrendszerben azonban csak 2015 júliusában teheti le végleg a csavarhúzót. Ráadásul addig kevesebbért kell dolgoznia, mint eddig: cége rákényszerítette, hogy részfoglalkoztatású legyen, így eddigi bérénél 35 százalékkal kevesebbet, havonta csupán 850 eurót vihet haza.

Maradnak a kaptafánál

Az EU 27 tagállamában - kivéve Portugáliát és Romániát - 2000 és 2010 között nőtt az 55 évesnél idősebb foglalkoztatottak száma - derül ki az Eurostat adataiból. Ez a tendencia 2011-ben folytatódhatott - állítja Eric Thode, a Bertelsmann Stiftung kutatóintézet vezető elemzője. Olaszországban új párt alakult azzal a fő követeléssel, hogy szállítsák le a nyugdíjkorhatárt. Már megnyertek egy önkormányzati választást és két számjegyű szavazati arányra számíthatnak a jövő májusi választásokon.

A francia baloldali CGT szakszervezet, az ország legnagyobb munkavállalói érdekvédelmi szervezete úgy véli, hogy nem fog csökkenni a munkanélküliség, a rosszul fizetett állások száma és a szegénység, amíg nem mehet mindenki teljes ellátást kínáló nyugdíjba 60 éves korában.

A foglalkoztatottakon belüli legnagyobb korcsoport 15-20 évvel ezelőtt mind az USA-ban, mint Európában a 30 éven aluliak korosztálya volt, míg ma az 50 fölöttiek adják ezt a réteget. Szakértők attól tartanak, hogy ez megbontja a társadalmak szociális egyensúlyát. Ha a gazdaságok nem nőnek elég gyorsan ahhoz, hogy munkát adjanak a fiataloknak, akkor generációs konfliktusok alakulhatnak ki.

Szigorítás mindenütt

Olaszországban 1995-ben hagytak fel a nyugdíjak inflációkövető emelésével, amivel ellenérdekeltté tették az embereket a korai nyugdíjazásban. Egy 2008-as változtatás korlátozta az 57 évesek visszavonulását, a jelenleg regnáló kormány pedig 65-ről 66 évre emelte a nyugdíjkorhatárt 2018-tól. Mindezek nyomán az 50-64 év közöttiek 49,6 százaléka volt volt munkában 2011-ben, szemben a 2008-as 47,3 százalékkal.

Franciaországban 2003-ban szűnt meg a korai nyugdíjazás lehetősége. A korhatárt 2010-ben 60-ról 62 évre emelték, amit az új elnök azok esetén, akik tinédzser korukban álltak munkába - 110 ezer ember - visszavitt 60 évre. A munkában lévő idősek aránya 2012 második negyedévében 56,5 százalék volt szemben a 2008-as 55,4 százalékkal. Eközben négy éve 1983 óta nem látott mélységben volt a munkanélküliség, míg most rekordokat döntöget.

Mégis nő az idősek munkanélkülisége

Hiába maradnak azonban az 55 év felettiek a munkaerőpiacon, ez nem jelenti azt, hogy állásuk is van. Franciaországban például a 2008-s 4,9 százalékról 2012 második félévére 6,5 százalékra nőtt az ötven éven felüliek munkanélküliségi rátája. Ráadásul az idősebbek jellemzően kétszer annyi ideig keresnek munkát, mint a fiatalabbak, mivel képzettségük elavultabb és magasabb bérre jogosultak. Még az is nehezíti a helyzetüket, hogy nincs módjuk visszatérni valamilyen oktatási intézmény falai közé vagy visszaköltözni a szüleikhez.

Az idősebbek kirúgása egy-egy vállalatnál jelentheti azt, hogy a helyükre fiatalokat vesznek fel, nemzetgazdasági szinten azonban ez nem feltétlenül működik - hangsúlyozza Thode. A dolog "fordítva is igaz": azokban az országokban, ahol magas az 50 felettiek foglalkoztatása, ott jó a helyzetük a fiataloknak is, lásd Németországot és Svédországot. Az idősebbek helyzetét rontani fogja a számos európai országban tervezett közalkalmazotti létszámleépítés, amelyben főként 50 felettiek veszíthetik el állásukat - állítják munkaügyi szakértők.