A kiberbűnözők egyre gyakrabban próbálnak kerülőúton eljutni áldozataik bankszámlájához: a viszonylag jól védett bankok helyett vagyonkezelő menedzserek becsapásával szerzik meg a hamis átutalásokhoz szükséges információt. Legkevesebb hat olyan ügyről tud E.J.Hilbert, az amerikai FBI terroristaelhárító osztályának korábbi ügynöke, a brit Kroll kockázatelemző cég internetes ügyekkel foglalkozó részlegének feje, amikor Nagy-Britanniában ezzel a módszerrel károsítottak meg embereket.

És ezek az esetek négy hónapon belül történtek - írja a Financial Times (FT). A Kroll vizsgálatai szerint a támadók úgy férnek hozzá a vagyonkezelő menedzserek számítógépén lévő információkhoz, hogy hamis wifihálózatoat építenek ki nyilvános helyeken, például szállodákban és repülőtereken. Ha az utazás közben is dolgozó menedzserek gondatlanságból ezekhez kapcsolódnak, akkor a bűnözők átvehetik a helyüket.

Zseniális trükk

Helyettük üzenetet küldhetnek a vagyonkezelési műveleteket elszámoló bankoknak, amelyben - a vagyonkezelő menedzser szerepét játszva - egy ügyfél nevében megbízást adnak egy csinos kis összeg átutalására. A bank persze óvatos, ezért egy válaszmailben megerősítést kér. Ez azonban soha nem jut el a címzetthez, hanem a támadóknál landol, akik persze jóváhagyják az utalást.

A bűnözők zseniálisak, csoportjaik szervezettsége meglehetősen kifinomult, és ezt a erőt fineszes módon használják. A bankok rengeteget költenek biztonságra, de minden tranzakciónak két vége van, és ott kell támadni, ahol sebezhetőbb - idézi az FT egy iparági szakértő véleményét.

Kiberkiskapu

John Barrass, a vagyonkezelők szakmai szövetségének elnökhelyettese tagadja, hogy szakmájának képviselői könnyű célpontok lennének. Az erkölcsi felelősségen túl komoly anyagi ösztönzés hivatott gondoskodni arról, hogy alaposan végezzék a munkájukat.

Hilbert ezzel nem ért egyet, szerinte az érintettek nem értik a kiberbűnözés lényegét. Száz biztonsági őrrel védik magukat és ügyfeleiket a való világban, miközben négy embert tartanak az interneten keresztül érkező támadások elhárítására. Ezzel nyitva hagynak egy kiskaput - igaz, ez egy virtuális, online kiskapu - fogalmaz. A szakértő szerint Európa és a Közel-Kelet három-öt évvel le van maradva az USA mögött a kiberbűnözés elleni védekezésben.