Új év, új kamatcsökkentés - ezzel a felütéssel kezdi az MNB tegnapi döntéséről szóló tudósítását a Financial Times (FT). A 15 bázispontos vágás - amivel 2,85 százalékra csökkent az alapkamat - mértéke meglepte a 20 bázispontos lépésekhez szokott elemzőket. A piac 10 bázispontos mérséklést várt, amiből 15 lett, bár a különbségnek nincs igazán jelentősége - idézi az FT Török Zoltánt, a Raiffeisen Research elemzőjét.

Az Orbán Viktor vezette kormány, amely áprilisban választások elé néz, a lakossági közüzemi díjak újabb csökkentésével játszik. A lépés nyomán az infláció várhatóan a következő két negyedévben is egy százalék alatt marad - véli a szakértő. A nagy kérdés az, hogy mikor és milyen szinten áll meg a hitelköltségek lefaragása.

Öt bázispont, veszélyzóna

A rekordalacsony infláció és a kezdődő gazdasági kilábalás ellenére még van út lefelé. Török szerint a kedvező külső környezetet és a csökkenő belső kockázatot kihasználva az MNB tovább faragja az alapkamatot, igaz, óvatosan. Az ügyfeleinek szóló elemzésében azt írja, hogy fel kell készülni 15, 10, sőt akár 5 bázispontos vágásokra is, amelyek eredményeként 2014 második negyedévére 2,5 százalékra mehet le az alapkamat.

Ugyanakkor meglehetősen nagy a bizonytalanság. Ha befektetők újraértékelik a kockázatokat akár a nemzetközi, akár a magyar piacon, az megszakíthatja a kamatcsökkentési ciklust. Az MNB monetáris tanácsa ugyanis egyre közelebb jár a veszélyzónához, amit a forint árfolyama jelez.

Rezsinövekedés

A magyar valuta 303 forint/euróra gyengült a döntés előtt, olyan szintre, amit nem láttunk az elmúlt hónapokban. Török arra számít, hogy az árfolyam 300 forint felett, de ahhoz közel marad végig 2014-ben. Kérdés, hogy a kormány mekkora gyengülést tud ellensúlyozni a kierőszakolt árcsökkenésekkel.

A 300 feletti árfolyammal máris veszélyesen gyenge a magyar deviza annak tükrében, hogy Magyarország olaj- és gázszükséglete háromnegyedét importálja. A további gyengülés árnövelő hatása beszivároghat a háztartások kiadásaiba, ami nem lenne jó felvezetés a kormánynak a választások előtt.