Az orosz pénzügyminisztérium jelentése szerint a költségvetés GDP-arányos hiánya a következő 3 év során több mint duplájára nőhet a tavaly mért 6,5 százaléknak, 2012-re elérve a 16,4 százalékot is. A kabinet becslése szerint a hiány már az idén elérheti a GDP 10 százalékát, szemben a költségvetésben meghatározott 8,9 százalékos GDP-arányos hiánnyal - írta a Bloomberg.

Az S&P szakértői az előrejelzések kapcsán megjegyezték, amennyiben az orosz kormány képtelen megfékezni a költségvetés elharapódzó hiányát, veszélybe sodorja nemcsak az ország nemzetközi megítélését, de a rubelt is. Az országot sújtó recesszió, a pénzügyi rendszerben meghúzódó feszültségek, valamint az állami kézben lévő vállalatok adósságállománya mind veszélyeztetik a költségvetést - vélekednek a Standard & Poor'snál, felhívva a figyelmet arra, hogy megfelelő lépések híján leronthatják az ország jelenlegi BBB-s adósbesorolását.

Szürreális elképzelések?

Hogy a költségvetési lyukakat befoltozzák, az oroszok a nemzetközi pénzpiacon várnak forrásokat; augusztus elsejére ugyan 39,05 milliárd dollárra mérséklődött az egy hónappal korábban még 39,14 milliárd dolláros külföldi adósság-állomány, ám az előrejelzések szerint az év hátralévő részében megszaporodhatnak az államkötvény-kibocsátások Oroszországban.

A nemzetközi állampapír-kibocsátásról szóló tervet értetlenül fogadják azonban a pénzpiaci szakértők, egyenesen szürreálisnak nevezve az elképzelést. Egy a Bloombergnek nyilatkozó elemző így fogalmazott: nem értjük, Oroszország miért a nemzetközi piacokról kíván forráshoz jutni, mikor a világ harmadik legnagyobb nemzetközi készletével rendelkezik.

A Trust Investment Bank elemzője szerint az orosz kormányzatnak élnie kellene az IMF-es különleges lehívási jogával, hogy az előirányzott 17,8 milliárd dollárt a 2010-es költségvetés kipótlására megszerezze.


A kormányzati költés az előző két negyedévben rendkívül egyenetlen volt, az előrejelzések szerint a negyedik negyedévben a költségvetési tartalékok harmadát oszthatják ki. A kormányzati költés év végi sűrűsödése folytán a pénzkínálatot akár 10-15 százalékkal is emelkedhetnek, ami a rubel azonos mértékű leértékelődéséhez is vezethet - vélik a Trojka szakértői.