Az Opson V. nevű akció során a Szudán fővárosában, Kartúmban lefoglalt közel 9 tonna műtrágyával szennyezett hamis cukortól az olasz hatóságok által feltárt több mint 85 tonna réz-szulfáttal festett olívabogyóig terjed azon hamis élelmiszerek listája, amelyeket az Europol és az Interpol irányításával rendőrségek, vámhivatalok, nemzeti élelmiszer-felügyeleti hatóságok és magánszektorbeli partnerek segítségével üzletekben, piacokon, reptereken, kikötőkben és ipari parkokban 2015 novembere és 2016 februárja között végrehajtott akciók során koboztak el a hatóságok. Az Europol közleménye szerint világszerte többeket letartóztattak, nyomozások pedig még folynak a feltárt ügyekben. Az akció célja a hamis élelmiszerek szállítására specializálódott szervezett bűnözői hálózatok feltárása és felszámolása, valamint a résztvevő hatóságok és intézmények közötti együttműködés javítása volt.

Az akció során minden eddiginél nagyobb mennyiségű árut foglaltak le - derül ki a közleményből. Az emelkedő élelmiszerárak és az élelmiszerláncok globalizálódása lehetőséget ad a bűnözőknek is arra, hogy olyan hamisított és kifogásolható minőségű élelmiszereket áruljanak egy multimilliárdos feketepiaci iparágban, amelyek súlyos potenciális egészségügyi kockázatot jelentenek a gyanútlan fogyasztók számára - mutatott rá Chris Vansteenkiste, az Europol szellemi tulajdon elleni bűncselekmények csoportjának menedzsere.

Íme, a nagy fogások

Magyarországon, Olaszországban, Litvániában és Romániában a vámhatóság és a rendőrség emberei hamisított csokoládékat, édességeket és gyerekeknek szánt alkoholmentes pezsgőket találtak, amelyeket Nyugat-Afrikába szántak exportra.

Görögországban három engedély nélkül működő, hamis alkoholt gyártó üzemet lepleztek le. Itt a rendőrség olyan felszereléseket foglalt le, amelyek egyebek mellett címkék, kupakok, üres üvegek gyártására alkalmasak, továbbá horogra akadt még 7400 üveg hamis címkékkel ellátott hamisított alkohol is.

Az Egyesült Királyságban közel 10 ezer liter hamisított alkoholra bukkantak, többek között borra, whiskyre és vodkára.

Burundiban több mint 36 ezer liter jogellenesen előállított alkoholt foglaltak le - 9 kalasnyikov és a hozzájuk tartozó lőszer, valamint 3 gránát "társaságában".

Egy Thaiföldön végrehajtott rendőrségi ellenőrzés során egy olyan személyt ellenőriztek, aki 4 tonna, Indiából illegálisan importált húst akart szállítani. Ennek az ügynek a felgombolyítása révén egy 10 tartományban működő illegális hálózatot tártak fel a hatóságok. Az akció során több mint 30 tonna illegális, emberi fogyasztásra alkalmatlan marha- és bivalyhúst találtak és semmisítettek meg. A húsokat vélhetően szupermarketeknek szánták eladásra - teszi hozzá a közlemény.

Reptereken majomhússal, sáskákkal és hernyókkal buktak

Több esetben a reptéri ellenőrzéseken akadtak horogra olyan nemzetközi viszonylatban utazók, akik tiltott termékeket akartak importálni. Ilyen ellenőrzések során a brüsszeli Zaventem repülőtéren több kiló majomhús akadt fenn, míg Franciaországban 11 kiló sáskát és 20 kiló hernyót foglaltak le és semmisítettek meg.

A dél-koreai rendőrség étrend-kiegészítőket csempésző embert tartóztatott le, aki természetes anyagként online, káros összetevőket tartalmazó termékeket értékesített. Ezeknek a hamis súlycsökkentő termékeknek az eladása becslések szerint 170 ezer dollárnyi bevételt generálhatott 10 hónap alatt.

Trendi a hamis címkézés

Az Europol szerint a hamis címkézés igen népszerűnek bizonyult globálisan minden élelmiszertípusnál. Ausztráliában 450 kilogramm mézről a tesztelése során derült ki, hogy kevert vagy hamis volt, de leleplezték azt is, hogy földimogyoró-szállítmányt csomagoltak át és jelöltek fenyőmagnak, súlyos veszélynek kitéve az arra allergiásokat.

Indonéziában a hatóságok 70 kilónyi formalinban tartósított csirkebelet foglaltak le - a formalin tiltott élelmiszer-adalékanyag. Emellett a nemzeti élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési ügynökség, a rendőrség és a vámhatóság több mint 310 ezer illegális élelmiszer-ipari termékre bukkant csempék mögött egy raktárban, amelyet vélhetően Malajziából csempésztek át hajóval.

Bolíviában a rendőrség több ezer olyan szardíniakonzervet talált egy raktárban, amelyekre egy híres perui márkának a hamis címkéit akarták ragasztani.

Togóban 24 tonna import, emberi fogyasztásra alkalmatlan tilápiát (édesvízi hal) semmisítettek meg.

Zambiában a rendőrség 1300 üveg eredeti csomagolásban lévő hamis whiskyre akadt, amelyet korábban egy raktárból loptak el. Emellett több mint 3200 karton diétás poritalt is lefoglaltak, amelyeknek a lejárati idejét módosították.

Az Opson műveleteket először 2011-ben indították, amely az idő során 10 európai országban végrehajtott ellenőrzési folyamatról mostanra közel 60 országot ölel fel, és a világ közel minden régiójára kiterjed, és amelynek eredményeként több tízezer tonnányi hamis és selejtes ételt és italt foglalnak le a hatóságok.

(Képünk illusztráció)