Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Veszedelmes precedenst teremthet a külföldi hitelezők kisemmizésére a karib-tengeri miniállam, Belize, amely tegnap beváltotta egy hónappal korábbi figyelmeztetését, miszerint nem törleszti 23 millió dollár lejáró adósságát, ha a befektetők nem engedik el tartozásai 45 százalékát vagy nem hosszabbítják meg adósságai futamidejét 15 évvel - derült ki a BBC tudósításából. A hitelezők azzal vádolják az ország kormányát, hogy a márciusi görögországi adósságrendezéshez hasonló akciót akar kierőszakolni. A második görög segélycsomag részeként leírták a magánkézben lévő hitelek 53 százalékát.

A tét 550 millió dollár követelés felének elengedése - ez van külföldi befektetők kezében a nagyjából kétszer ekkora belize-i adósságból. Az is lehet persze, hogy korábban kellett volna okosnak lenniük, ugyanis a miniállam 2007-ben már átesett egy adósságrendezésen, igaz, akkor megegyezett hitelezővel, míg most a jegybank internetes portálján közöle ultimátumát. A kormány most a 2029-ben lejáró belize-i szuperkötvény esedékes kuponját nem fizette ki - ez után az állampapír után évi 8,5 százalékos hozamfizetésre számíthattak a befektetők. Most harmincnapos türelmi időszak kezdődik, ha ezt követően sem fizet a kormány - amit hétfői bejelentése szerint nem szándékozik megtenni -, jöhet az államcsőd.

Új kormányfő jól seper

Dean Barrow miniszterelnök márciusban ígérte meg, hogy újratárgyalja a kötvény feltételeit - ekkor választották meg a 330 ezer lakosú, Magyarországnál négyszer kisebb ország választói második kormányzati ciklusára. Néhány héttel ezelőtt kijelentette: országa nem engedheti meg magának a 2029-es kötvény kuponjának kifizetését, ezért abban bíznak, hogy ésszerű új megállapodásra juthatnak a hitelezőkkel, értsd: átütemezhetik a tartozást.

Ez nem hajvágás, hanem skalpolás - fogalmazott Arturo Porzecanski, a Washingtoni Egyetem nemzetközi pénzügyekre specializálódott professzora. Ezzel természetesen az adósságcsökkentés mértékére utalt - hasonló esetekben általában tíz százalék körüli "hajvágást" szoktak kérni a bajban lévő államok.

Veszélyes precedens

Belize - hasonlóan a környező országokhoz - tagja a Caricom regionális kereskedelmi blokknak, és mivel alapvetően az idegenforgalomból él, erősen megszenvedi az európia és az észak-amerikai turisták elmaradását. Devizájának árfolyamát mereven az az amerikai valutához kötötték - két belize-i dollár ér egy USA-dollárt -, ezért annak leértékelésével nem tud alkalmazkodni a kedvezőtlenné vált gazdasági környezethez.

A visszaeső idegenforgalom okozta problémát a kormány megfejelte még egy saját intézkedéssel is: állami tulajdonba vették a Belize Telemedia és a Belize Electricity szolgáltató cégeket, amelyek részvényeseinek több száz millió dollárral tartoznak. Ennek törlesztése megfejeli az államadósság visszafizetését.

A befektetők és elemzők szerint veszélyes precedenst teremthet, ha Görögország, és immáron a közép-amerikai miniállam után más kis országok is egyoldalúan megtagadják adósságuk egy részének visszafizetését. Egy fizetésképtelen vállalat felszámolása esetén a hitelezők remélhetik, hogy a cég értékesített vagyonáért kapott összegből viszontlátják követeléseik egy részét, egy állam esetén azonban nincs hasonló lehetőségük. Ezért a jövőben sokkal kukacosabban megnézhetik, melyik kis országnak adnak pénzt és melyiknek nem, és többet kérhetnek kölcsön adott pénzükért.