Az amerikai Fed szigorúbbá váló monetáris politikájának nehezen kiszámítható hatásai, az európai recesszió visszatérésének lehetősége és a japán gazdaság botladozása minden bizonnyal azok közé a veszélyek közé tartoznak, amelyek fenyegetni fogják a világgazdaságot 2015-ben. Ezeket minden közgazdász megemlítette a súlyos kockázatot között a World Economic Forum (WEF) kínai konferenciájának résztvevői közül.

Vannak azonban a háttérben megbúvó fenyegetések is, amelyek az előbbiek esetleges bekövetkezéséből fakadó gondoknál is súlyosabb bajt okozhatnak. Ezeket nem minden szakértő emlegeti, részben azért, mert olyanoknak jutnak eszükbe, akik közelebb vannak egy-egy problémához. Az első nagyon kellemetlen meglepetés, amellyel 2015-ben szembe kerülhetünk, csak közvetve érinti a gazdaságot.

Pandémia

A világgazdaságot fenyegető legnagyobb kockázat - az alábecsült veszélyek között - egy pandémia, azaz világjárvány kirobbanása a jövő évben - mondta a CNBC-nek nyilatkozva Victo Chu, a hongkongi First Eastern Investment Group magántőke-társaság elnöke. Nem vagyunk felkészülve az Ebola újabb formájának felbukkanására vagy egy az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonló járványra. Az utóbbi 2002-ben és 2003-ban majdnem pandémiává terebélyesedő fertőzést okozott.

Új világszintű szabályrendszerre van szükség, amely megengedi a kísérleti fázisban lévő gyógyszerek sokkal gyorsabb alkalmazását is, ha egy vészhelyzet ezt megkívánja. (Erre az idei Ebola-járvány idején volt példa.) A jelenlegi rendszer túl lassan reagál. A Nyugat-Afrikában kirobbant Ebola-járvány ijesztő, és fogalmunk sincs mit tennénk, ha megjelenne a vírus új változata. A járványnak nem mellesleg óriási hatása van az érintett afrikai országok gazdaságára: korlátozni kellett a kereskedelmet és a munkaerő áramlását, miközben egész Afrikában érezhető a turizmus visszaesése.

Szankciópolitika

Egyetért a ragályos betegségekből fakadó kockázat megemlítésével Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes, de hozzáteszi ehhez a politikai konfliktusok eszkalálódásából fakadó veszélyt is. Ezen belül az ukrán válságot emeli ki a legsúlyosabb fenyegetésként. A szankciók újabb és újabb hullámai egyre nagyobb káros hatással lehetnek a világgazdaságra, ha az EU, az USA, Ukrajna és Oroszország vezetői nem tudják lecsillapítani a konfliktust.

Az Oroszország elleni szankciók első hullámát a Krím félsziget márciusi bekebelezése után fogadta el az EU és az USA. A Délkelet-Ukrajnában kirobbant polgárháborúban játszott orosz szerep miatt ezeket azóta újabbak követték, amelyekre Moszkva is válaszolt. A technológiaátadási és pénzügyi szankciókkal szemben az uniós és amerikai élelmiszerek bevitelének jelentős korlátozása áll.

Kína

Kenneth Rogoff harvardi közgazdász professzor, aki megjósolta az USA lakáspiacának összeomlását, Kínában látja a világ gazdaságát fenyegető egyik rejtett veszélyt. Mindannyian ki vagyunk szolgáltatva a kínai gazdaság teljesítményének, ezért ha a GDP bővülése a vártnál erőteljesebben lassult, az nagyon nehéz helyzetet teremthet a kínai vállalatok üzleti partnereinek is. A fékeket politikai döntés nyomán húzhatják be, ha a pekingi vezetés nem talál más megoldást a gazdaság néhány égető problémájára.

Az utóbbiak közé tartozik a kínai ingatlanpiac bővülésnek gyengülése, a vállalatok hitelállományának gyors növekedése és a behajthatatlan követelések drámai megugrása a bankszektorban. Az utóbbi két körülmény kérdéseket vet fel Kína pénzügyi stabilitásával kapcsolatban. A WEF konferenciáját megnyitó Li Ko-csiang miniszterelnök arról beszélt, hogy a pekingi kormány álláspontja szerint az elindított szerkezeti reformok javítani fogják a gazdasági növekedés szerkezetét.

Kereslethiány

Zhu Min, a Nemzetközi Valutaalap igazgatóhelyettese a végtermékek és szolgáltatások iránti összesített, azaz aggregált kereslet gyengeségében lát nagy veszélyt. Különösen a fejlett országoknak van okuk az aggodalomra: már kilábaltak a recesszióból, ám növekedésük továbbra is visszafogott. A gyorsításhoz nagyobb aggregált világpiaci keresletre lenne szükség.

Az IMF optimistább, mint igazgatóhelyettese, legalábbis ez derül ki legutóbbi elemzéséből. Eszerint a világgazdaság 2015-ben 4,0 százalékkal bővülhet a 2013-es 3,4 százalék után. A gyorsulás főként a fejlett országok jobb teljesítményének lehet köszönhető.

Ashraf Salman, az egyiptomi kormány befektetési minisztere szintén attól tart leginkább, hogy a világgazdaság fellendülése kisiklik. Aggódom a GDP növekedésének lelassulásától, amely a kereskedelem gyengélkedésén keresztül biztosan hatással lenne a világ országaiban kialakult munkanélküliségre - fogalmazott. Nem tudom, meddig maradhat fenn párhuzamosan a világgazdaság alacsony növekedési üteme és a magas munkanélküliség, amelyek gyakorlatilag egymást erősítik, pontosabban gyengítik.