Harmadik egymást követő hónapban emelkedett és tízéves csúcsra ugrott a függőben lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) csütörtökön közölte, hogy az aláírt szerződések száma 5,1 százalékkal emelkedett márciushoz képest. Elemzők 0,6 százalékos havi növekedést vártak az előző havi 1,4 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben 4,6 százalékkal növekedett a függőben lévő lakásértékesítések száma, ugyancsak megugrott a márciusban mért 1,4 százalékos emelkedéshez képest.

A NAR minden hónapban közzéteszi a függőben levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető elemzője elmondta, hogy a Délen és Nyugaton megkötött szerződések számának emelkedése hajtotta fel 2006 februárja óta nem tapasztalt magasságba a függőben lévő lakásértékesítések számát. A munkaerőpiaci helyzet javulása, a lakbérek emelkedésének perspektívája és az alacsony jelzáloghitel-kamat együttes hatásaként egyre többen próbálnak saját lakást vásárolni.

Az elemző arra számít, hogy idén 5,41 millió használt lakás cserél gazdát, ami 3,0 százalékkal haladná meg a tavalyi értéket, de mindig negyedével lenne kisebb a 2005-ben felállított 7,08 milliós rekordnál.