A légkörben lévő szén-dioxid mennyisége olyan gyors ütemben bővült 2012 és 2013 között, amire 1984 óta nem volt példa - jelentette a WMO, amely szerint ez újabb nyomós érv amellett, hogy a világ kormányai egységes klímastratégiával vegyék fel a harcot a globális felmelegedés ellen. A szervezet megállapítása szerint a légkörben lévő szén-dioxid koncentrációja elérte a 396 részecskét a millióban, ami majdnem hárommal több, mint két évvel ezelőtt.

A szervezet évente kiadott Greenhouse Gas Bulletinja, amelyből a BBC idéz, ezúttal nem részletezi az üvegház hatású gázok emberi tevékenységből eredő kibocsátását, ehelyett a levegő, az óceánok és a földterületek kölcsönhatásait elemzi. A légkörbe kerülő ilyen gázok felét a tengerek, a fák és más élőlények nyelik el. A levegőben lévő szén-dioxid mennyisége jelenleg az 1750-es szint 142 százalékán van - ez mutatja, mennyivel bővült a legismertebb üvegház hatású gáz mennyisége az ipari forradalom kezdete óta.

Nem nyel le többet

Az átlaghőmérséklet ugyan nem nőtt ezzel párhuzamosan, ám a meteorológusok szerint ez nem ad okot megnyugvásra. Ezek a folyamatok ugyanis nem egyenes arányban változnak egymással párhuzamosan. Ha megnézzük az óceánok hőmérsékletének emelkedését, az jól mutatja, hol halmozódik fel a pluszhő - fejtegeti Okszana Taraszova, a WMO kutatási osztályának vezetője.

A bulletin felhívja a figyelmet egy másik vészes jelenségre is, mégpedig arra, hogy tavaly nem csupán azért bővült a szén-dioxid koncentrációja a légkörben, mert több gáz került a levegőbe, hanem azért is, mert a föld bioszférája kevesebbet nyelt el a korábbinál. A WMO kutatóit meglepte ez a fejlemény, ugyanis 2013-ban semmi sem indokolta ezt a jelenséget. 1998-ban, amikor utoljára csökkent a szén-dioxid elnyelése, jelentős erdőirtások párosultak az egyebek mellett a világ több térségében szárazságot okozó El Nino néven ismert időjárási anomáliával.

Meg kéne egyezni!

Taraszova szerint a tudósok egyelőre nem tudják, hogy csak átmeneti visszaeséssel van-e dolgunk vagy egy hosszú távú trend kezdetével. Lehetséges, hogy a bioszféra elérte szén-dioxid-felvevő kapacitásának határát. A WMO mindenesetre adott egy becslést a világtengerek savasságának emelkedésére is. Eszerint az óceánok a világ lakosságára vetítve naponta személyenként négy kilogramm szén-dioxidot nyelnek el. A szervezet kutatói szerint ilyen tempójú változásra az elmúlt 300 millió évben nem volt példa.

A világ országainak vezetői szeptember 23-án New Yorkban az ENSZ különleges csúcsértekezletén tárgyalnak a légkör felmelegedésének megfékezéséről. A környezetvédők reményei szerint elindulhat az a folyamat, amelynek eredményeként 2015 végére létrejöhet a klímaváltozás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmény. Nagy vita van azonban arról, hogy egy ilyen megállapodás tartalmazhat-e kötelező érvényű elemeket.