Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelenlegi, jelentős gazdasági növekedést lelassíthatja a szakképzett munkaerő hiánya, az infrastruktúra és a digitalizáció állapota - fejtette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök az ország helyzete elemzésének szentelt egyik konferencián. Úgy vélte, hogy ellenőrzött és aktív migrációs politikára, valamint az oktatás korszerűsítésére van szükség - idézte a CTK hírügynökség.

A legnagyobb gyakorlati akadálynak az Ukrajnával való vízumrendszer túlterheltségét minősítette. Mint mondta, hamarosan a kormány elé kerül az a projekt, amely lehetővé teszi, hogy az ukrán alkalmazottakat kereső munkaadók hatékonyabban elégíthessék ki szükségleteiket.

Ami a digitalizációt illeti, Sobotka úgy vélte, hogy az államigazgatásban a legrosszabb a helyzet, és bírálta az informatikáért felelős minisztérium 2007-es megszüntetését. Csehország nem kapja meg az internetes infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges uniós támogatásokat, ha a jövő év végére nem készül el a szélessávú hálózat kifejlesztésének országos tervével. Az infrastruktúra területén a szomszédos országokkal való autó- és vasúti összeköttetés javítására van szükség.