A közös európai valutát használó országcsoport perifériáján lévő országokhoz tartozó vállalatok, amelyek jelentős szerepet játszottak az euróba vetett bizalom megrendülésével járó 2010-2012-es adósságválságban, újra lelkesen veszik fel a kölcsönöket - derül ki a CNBC cikkéből. Az úgynevezett tőkeáttételes hitelek (a hitelből finanszírozott pénzügyi befektetések) 2007 óta nem látott szintre emelkedtek - derül ki a Dealogic adatszolgáltató statisztikáiból.

Ezt a hitelfajtát tartják a pénzügyi válság egyik fő okozójának, miután segítségével a hitelfelvevő a saját tőkéjét jóval meghaladó forrást forgat, amivel megsokszorozhatja nyereségét és veszteségét is. Így az ilyen kölcsönökkel lehet igazán méretes hitelbuborékokat - fedezetlen hitelkiáramlást - létrehozni. Most úgy áll a helyzet, hogy brutális ütemben nő a tőkeáttételes hitelek felvétele.

Vágtázó írek

Igaz ugyan, hogy a perifériához tartozó cégek idén eddig összesen 43,7 milliárd dollár kölcsönt vettek fel, ami elmarad a válság előtti utolsó viszonylagos békeévben, 2007-ben felvett 76,2 milliárdtól, ám 2013-hoz képest 64 százalék a növekedés, ezért sok befektető attól retteg, hogy a vállalatok eladósodása gyorsan újra fenntarthatatlan szintre emelkedhet.

Az EU-IMF mentőakciók sikerét bizonyító, éltanulónak számító Írország cégei a legnagyobb hitelfelvevők a periférián. Ahogy visszatért az optimizmus az uniós segélyprogram lezárása után, úgy jött meg a vállalatok kedve az eladósodáshoz. Éles ellentétben ezzel Görögországban egyelőre nincs olyan cég, amely tőkeáttételes hitelt tudott volna felvenni idén.

A gyors hitelfelvételt az is motiválhatja, hogy igen olcsón lehet hitelhez jutni. Akinek van ötlete, hogyan tudná az így szerzett pénzt nagyobb hozamot ígérő befektetésbe forgatni, az nem habozik az adósság bevállalásával. Ugyanakkor ez a kedvező időszak nem tart örökké, tehát érdemes csipkednie magát annak, aki szeret elfogadhatónak látszó kockázatot vállalni.

Sötét jövő

Ezzel azonban olyan befektetéseknek teremtenek keresletet, amelyek sokakat idegesítenek. Ilyenek a perifériás bankok kötvényei. A Santander, a legnagyobb spanyol bank kedden jelentette be, hogy 2,5 milliárd euró értékben CoCo kötvények kibocsátására készül. Az ilyen papírok viszonylag magas hozamot ígérnek, ám teljesen le kell írni az értéküket, ha a kibocsátó pénzintézet saját tőkéje egy bizonyos szint alá csökken. (Közvetkezésképpen, ha sokan vásárolnak hitelből ilyen kötvényeket, akkor könnyen elbukhatják a kölcsönt, hitelbedőlési láncreakciót indítva el.)

Várakozások szerint az ilyenfajta banki kötvénykibocsátás növekedni a fog az eurózóna periférián lévő bankoknál a következő hónapokban. Eljön az idő, amikor elkezdhetünk aggódni a pénzintézetek tőkéjének minőségével kapcsolatban, mégpedig akkor, amikor a gyengébb bankok elárasztják kockázatos kötvényeikkel a piacot - figyelmeztet Bill Blain, a Mint Partners tanácsadó cég stratégája.