EUR
313.87
USD
282.45
BUX
27011.72 1.33%
OTP
6890 -1.92%

Vészjósló jelek - ezt a kockázatot még nem számolták ki

A befektetők még nem számolták ki, milyen kockázatot jelent nekik az, hogy Donald Trump ingatlanmágnás, a republikánus párt legesélyesebb jelöltje személyében immáron az USA-ban is jelentős befolyásra tett szert egy kiszámíthatatlan, populista politikus.
Napi.hu, 2016. március 6. vasárnap, 16:54

Az Egyesült Államok gazdaságát lefékezheti a világgazdaság lassulása, illetve a pénzügyi piacokon megfigyelhető instabilitás - figyelmeztetett Mohamed El-Erian befektetési "guru", az Allianz biztosító vezető tanácsadója a CNBC-nek adott interjújában. Vagy javul a gazdasági környezet, vagy lassul az USA gazdasága - ez még nyitott kérdés, de csak ez a két lehetőség áll előttünk.

Ennél érdekesebbnek tűnik a szakember megjegyzése az amerikai és európai politikai és gazdasági helyzet összefüggésének változásáról. Szerinte a Wall Street-i befektetők az áraik meghatározásakor még nem számoltak azzal a politikai kockázattal, amely a társadalmi tiltakozás megerősödéséből fakad az Atlanti-óceán mindkét partján.

Fordulat

A hagyományos politikai elittel szembeforduló hangulat mutatkozik meg abban, hogy a párton kívüli Donald Trump ingatlanmágnás az amerikai republikánusok legesélyesebb elnökjelöltjévé válhatott. Emellett a brit munkáspárt baloldali fordulata és a bevándorlóellenes UKIP megerősödése is ezt a tendenciát mutatja.

Az utóbbi nem kis részben járult hozzá ahhoz, hogy a konzervatív londoni kormány népszavazást írt ki Nagy-Britannia függetlenné válásáról.

Hogy lehet ez?

A nem tradicionális, elitellenes pártok megerősödése - ami egyébként Spanyolországtól Németországon és Franciaországon át Hollandiáig szinte minden Európai országban megfigyelhető - növeli a piaci bizonytalanságot - fejtegette El-Erian. Ez egy új jelenség, amelyet az amerikai piacok még nem áraztak be. Szerinte ez a helyzet előbb-utóbb egy politikai kockázati prémiummal meg fogja emelni az árakat.

A befektetési szakértő szerint a piaci szereplők azért késlekednek ezzel a változtatással mert nehézséget okoz nekik a Trump-jelenség értelmezése. Nagyon nehéz kiszámítani annak hatását, hogy az amerikai elnökválasztáson esélyes lehet-e egy olyan jelölt, aki végső soron egyik párthoz sem tartozik.

Két tipp

El-Erian szerint a hét végén esedékes hivatalos munkaügyi statisztika azt fogja mutatni, hogy az amerikai gazdaság viszonylag erőteljesen bővítette a foglalkoztatottak számát. További tippje, hogy a Fed keresi a lehetőséget arra, hogy a bizonytalan gazdasági környezet ellenére tovább növelje alapkamatát, és 2016-ban találni is fog erre legalább két alkalmat.

Amikor 2010 augusztusában az amerikai jegybank elindította szokatlanul enyhe monetáris politikáját, Ben Bernanke, a Fed akkori elnöke három dologra hívta fel a figyelmet ezzel kapcsolatban: az intézkedés hasznára, költségére és kockázataira. Minél tovább tart a különlegesen laza monetáris politika, annál inkább háttérbe szorul az előbbi, és előtérbe kerül az utóbbi kettő. Ezt persze a jegybankárok is tudják - hangsúlyozza El-Erian.

Elvesztett hitelesség

Emellett van egy friss tapasztalati érve is amellett, hogy az enyhítés elveszíti a hatását. A japán jegybank nemrégiben bevezetett negatív kamatáról van szó. A jennek gyengülnie kellett volna, amikor a BoJ a nulla alá vitte kamatát, ám ehelyett erősödött, a tőzsdének hegymenetre kellett volna váltania, ám lejtőre került.

A magyarázat: a jegybank intézkedése, a korábbi hiábavaló kísérletek utáni újabb próbálkozása a gazdaság élénkítésével mára már hiteltelenné vált a befektetők szemében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.03.08 21:23

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .