Vesztésre állunk a madárinfluenzával szemben

A világ vesztésre áll a baromfiak közt terjedő madárinfluenzával szemben, és növekszik annak a veszélye is, hogy a fokozatosan mutálódó vírus egyre fertőzőképesebb lesz, majd beindít egy világjárványt - állítja az ENSZ illetékese.
NAPI Online, 2005. december 19. hétfő, 11:09

Az Ukrajnában, Romániában és valószínűleg Afrikában us szaporodó esetek azt mutatják, hogy a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 változata terjedőben van - mondta a Bloomberg szerint David Nabarro, az ENSZ koordinátora. Nabarro Indonéziában nyilatkozott újságírók előtt, ahol nemrég halt meg a betegség 11. áldozata, egy 8 éves fiú.
A H5N1-gyel megfertőzött emberek száma megduplázódott az idén, 2004 óta legalább 71-en haltak meg emiatt Ázsiában.
A madárinfluenza miatt elpusztított baromfiak után elegendő kártérítést kell adni, hogy ezzel is ösztönözzék a gazdákat az esetek bejelentésére, de nem szabad olyan magasnak lennie, hogy hamis riasztásra sarkallja őket - mondta a Reutersnek az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) egyik vezetője. Alex Thiermann közölte: az OIE iránymutatást dolgoz ki e tárgyban a kormányok számára. Románia eddig mintegy 700 ezer dollárnak megfelelő összeget különített el e célra, Oroszország a csirkék után darabonként 3,49 dollárt fizet (a többi baromfiféle után többet). Ukrajnában 3 dollárt ér egy elpusztított csirek, míg egy pulyka 18-at.
Nyugat-Európában a farmerek azért is kompenzációt kérnek, mert kénytelenek zárt helyen tartani a baromfikat, illetve mert a csökkenő fogyasztás miatt visszaesnek az eladásaik.


HOZZÁSZÓLÁSOK