Nem csak azért kezdődik őrült időszak a hét végén, mert elindul a karácsonyi bevásárlási szezon minden feszültségével, idegeskedésével és rohangálásával, hanem azért is, mert a pénzügyi elemzők, befektetők ilyenkor fogalmazzák szokásos jövő év jóslataikat - derül ki a Wall Street Journal videointerjújából. Chuck Jaffe, a CNBC tőzsdei szakértője egyszerű szabályra hívja fel a figyelmet ezekkel kapcsolatban: soha nem teljesülnek.

Ez igaz a 2014-re vonatkozó, tavaly év végén megfogalmazott előrejelzésekre is. Egyik sem jött be. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy vége szakad a régóta tartó tőzsdei fellendülésnek, amelyhez a nagy jegybankok pénznyomtatása adja a hátszelet, továbbá hogy a kamatok emelkedő pályára állnak, mivel a lendületesebbé váló gazdasági növekedés nyomán beindul az infláció is.

Aki téved, az téved

Jaffe az előbbivel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy sok szakértő a hosszú távú trendekre alapozta prognózisát. A második világháború utáni tőzsdetörténetben átlagosan 12 havonként visszaesés törte meg a fellendülést. Ennek alapján logikus lehetett arra számítani, hogy a három éve tartó töretlen lendület, amely legkevesebb 10 százalékos pluszt hozott az értékpapír-piaci befektetőknek, meg fog törni. Talán nem számoltak azzal, hogy olyan monetáris enyhítésre, amelyet manapság látunk a világon, talán még sosem példa az elmúlt száz évben.

A kamatokkal kapcsolatban a következő hetekben bizonyára sokat azt fogják jósolni, hogy csak 2016-tól kezdhetnek emelkedni. Akik tavaly mást mondtak, most azzal védekezhetnek, hogy előrejelzésük pontos volt, csak éppen túl korai időpontra várták a hitelfeltételek szigorodását. (Megjegyzendő, hogy nehéz nem kamatemelésre számítani, ha a kamatok lényegében nullán állnak.) Jaffe azonban nem fogadja el ezt a magyarázatot: ha valaki rossz időpontot ad meg valamilyen esemény várható bekövetkezésére, az elhibázta a jóslatát, az tévedett.

Ők is tudják

A videointerjút készítő Paul Vigna, a WSJ pénzügyi riportere úgy látja, hogy a prognózisoknak nem is igazán az a céljuk, hogy előre jelezzék a jövőt. Az elemzőknek vannak célszámaik, várakozásaik az előttük álló év különbözői időszakaira, így a végére is, ám ha elég sok riportot készít velük az ember, akkor rájön, hogy ők is tudják: csak dartokat dobálnak a táblára. Többé-kevésbé szerencsejátékot játszanak a jóslásokkal, amelynek az az igazi céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét a pénzügyi befektetésekre. Kérdés, hogy ennek tükrében mennyi figyelmet érdemelnek a prognózisok?

Jaffe azt ajánlja azoknak, akik fialtatni akarják a pénzüket, hogy azokra az előrejelzésekre figyeljenek oda, amelyek valamiért fontosak nekik. De ne csak egy prognózist hallgassanak meg, hanem számosat, lehetőleg olyanokat, amelyek ellentmondanak egymásnak. Minden véleményben lehet valami, ami igaz, még ha tendenciaszerűen persze mindegyik jóslat téves is. Soha nem szabad elfelejteni, hogy az elemzők minden évben elővezetik prognózisaikat, és mindig mellé trafálnak.

A CNBC szakírója ennek szellemében egyetlen előrejelzést ad 2015-re. Biztosra vehetjük - mondja -, hogy akik most négy hónapra előre jósolnak, azok áprilisra meg fogják tagadni prognózisaikat. Vagy ha nem, akkor módosítani fogják véleményüket, azt fogják mondani, hogy nem most, hanem egy későbbi időpontban teljesül, amit várnak.