Az Ebola hónapok óta tartó fertőzéssorozata a vírus eddigi legnagyobb kiterjedésű pusztítása. A helyzetet súlyosbítja, hogy a 660 halálos áldozat közül 50-en a betegekért küzdő egészségügyi személyzet tagjai közül kerültek ki. Az Ebolát messze nem olyan könnyű elkapni, mint egy influenzavírust, káros gazdasági hatása azonban járványos gyorsasággal terjedhet tova.

Ha az eddigiek után további multik döntenek úgy. hogy embereik biztonsága érdekében felfüggesztik a tevékenységüket a térségben, az Afrika néhány amúgy is igen nehéz helyzetben lévő gazdaságára mérne súlyos csapást - derül ki a CNBC cikkéből. A legnagyobb veszély a pánik kialakulása, amely aztán szél sebesen szétterjedhet a térségben - fejtegeti Tony Barnett, a London School of Hygiene and Tropical Medicine fertőző betegségekkel, és azok társadalmi hatásaival foglalkozó professzora.

Azokban a helyzetekben, amikor olyan betegséggel van dolgunk, amelyről viszonylag keveset tudunk, különösen fontos, hogy kerüljük a pánikot. Ez ugyanis a kevés információ miatt az átlagosnál gyorsabban növekedhet - teszi hozzá.

Urai a helyzetnek - mondják

Számos Guineában is tevékenykedő bányatársaság, köztük a brazil vasérckitermelő óriás Vale és az izraeli BSG Resources felfüggesztette tevékenységét az ebola terjedésének körzetében. Mások óvatosan óvatosak. A London Mining, amelynek Sierra Leonéban vannak bányái korlátozta emberei egy részének visszautazását a térségbe, de tevékenysége alapvetően business as usual üzemmódban folyik.

A helyzetet rontja, hogy Afrikában a mindennapi életben nem veszik szigorúan az államhatárokat. Az emberek jönnek-mennek: nem kis részben ezért jelenhetett meg a halálos vírus rövid idő alatt viszonylag sok országban. Egy Ebola pandémia, azaz világjárvány kirobbanása szakértők szerint nagyon komolyan veendő veszély. Ugyanakkor jelenleg nem beszélhetünk erről.

A pánik kockázata miatt érthető, hogy a nigériai elnök vezető tanácsadója a CNBC-nek nyilatkozva igyekezett meggyőzni a nyilvánosságot arról, hogy a kormány ura a helyzetnek. Nigéria Afrika legnagyobb gazdasága, az első Ebolás esetet a napokban fedezték fel az országban.