Amíg az állampolgárság régen az adott országba születettetek privilégiuma volt, illetve külföldiként számtalan akadályt kellett leküzdeni annak elnyeréséig, addig mostanra komoly verseny folyik az országok között a legnagyobb profittal kecsegtetők kegyeiért. Az utóbbi években olyan országok jelentették be, hogy némi pénzért cserébe hajlandóak lényegében automatikusan állandó tartózkodási engedélyt, illetve állampolgárságot adni, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland, és persze ne feledjük Magyarországot sem.

A képlet viszonylag egyszerű: adottak a világ milliárdosai, akik évről évre többen lesznek, Európa, vagy az Egyesült Államok helyett pedig sokkal inkább Ázsiában szaporodnak. Többségük a pénzük gyarapodásával párhuzamosan tenné át székhelyét egy kiszámíthatóbb, biztonságosabb, vagy egyszerűen csak jobb országba, miközben a fogadóknak sem lenne ellenükre, ha az adott milliárdos náluk adózna és teremtene munkahelyeket. Mindezt az előrejelzések is alátámasztják: a 100 millió dollárnál nagyobb befektetéssel rendelkezők száma 2016-ig várhatóan 7-24 százalékkal nő Európában és az Egyesült Államokban, miközben Latin-Amerikában 76, Kínában és Indiában pedig több mint 100 százalékos növekedést várnak a Knight Frank szakértői.

A legnehezebb dolguk látszólag azoknak van, akik Ausztráliában telepednének le. A tavaly elfogadott jogszabály értelmében legkevesebb 4,7 millió (amerikai) dollár befektetésre van szükség, amit négy évig államkötvényben, vagy egy ausztrál cégben kell tartani. Noha alig egy éve jelentették be a programot, már így is több mint 170-en jelezték, hogy örömmel fektetnék be ezt az összeget, a jelentkezők többsége pedig Kínából származott.

Mindez semmi az Egyesült Államokba érkező hasonló kérvényekhez képest. Csak tavaly megközelítőleg 7600 tehetős személy jelezte, hogy állampolgárságért cserébe szívesen lemondana némi pénzről és adózna az USA-ban. Az amerikai sikerhez több tényező is hozzájárul, ezek egyike, hogy itt jóval kevesebbet kérnek egy állampolgárságért: elég 500 ezer dollár befektetett tőke valamelyik vállalatba, ami két éven belül legkevesebb 10 teljes munkaidős állást teremt amerikaiaknak. Érdemes megjegyezni, hogy 2011-ben még csak fele ennyien kívánták kihasználni az EB-5 program lehetőségeit, vagyis az elmélet a gyakorlatban is kiválóan működik. Igaz, pont nemrég lepleződött le az első csaló banda is, akik 250, főleg kínainak kínáltak amerikai állampolgárságot, de ehelyett inkább csak a pénzüket szedték el.

Nagy-Britanniában legkevesebb 1,5 millió dollárt (egymillió fontot) kell befektetni ahhoz, hogy külföldiként állampolgárságot kaphattunk, az összeg háromnegyedét pedig állampapírokban és/vagy brit vállalatokban kell tartani. Magyarországon amúgy jelenleg 250 ezer eurónyi állampapír vásárlásával kaphatnak öt évre szóló letelepedési jogot külföldi állampolgárok.