Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög cég ügyfeleinek hátraléka igen jelentős, így nem csoda, hogy nem volt nagy tolongás. Miután május végén könnyítettek a gázszolgáltató eladási feltétételein, gyakorlatilag a Gazprom orosz gázipari óriás maradt versenyben.

A HRADF görög privatizációs ügynökség május végén azt közölte, hogy a korábban előírt 20 százalék helyett a vételárnak csak a 10 százalékát kell letétbe helyezni garanciaként azelőtt, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta volna az ügyletet. Azon is változtattak, hogy visszafizetik a letétbe helyezett pénzt, ha az Európai Bizottság elutasító döntést hozna.

A HRADF ígéretet tett arra is, hogy 180 millió euróval kompenzálja a vevőt, ha a DEPA nem tudja behajtani az ügyfelek tartozását 2015 végéig.

A Gazprom a DEPA legnagyobb szállítója, a cég gázszükségletének 60 százalékát biztosítja. Elemzők biztosra vették, hogy a Gazprom kötelező érvényű ajánlatot tesz.

A DEPA, amely az egyetlen görög kiskereskedelmi gázszolgáltató, tavaly 106 millió euró nettó nyereséget ért el.

Az orosz vállalat egyetlen versenytársa a két görög cég által alapított M&M Gas, amely azonban hétfőn bejelentette, hogy már nem érdekli a DEPA, eláll a vételi ajánlattól. Az M&M Gas kezdeti ajánlata 550 millió euró volt, jóval kisebb a Gazprom 900 millió eurós nem kötelező érvényű ajánlatánál.