Vissza a jövőbe - ezzel a hollywoodi filmcímmel jellemzi az oroszok hangulatát a bne hírportál. A helyi Levada Center közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint ugyanis 36 százalékuk vissza akarja kapni a régi, jól bevált szovjet rendszert. A Szovjetunó népszerűségi indexe 2012-ben még csupán 29 százalékos volt. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a nyugati típusú demokrácia támogatottsága 29 százalékról 22 százalékra zsugorodott. Vlagyimir Putyin rendszerét már csupán a megkérdezettek 17 százaléka támogatja, míg egy évvel ezelőtt még a lakosság ötöde állt az államfő mögött.

A szovjet rendszer támogatottsága 76 százalékos volt 1991-ben, amikor Mihail Gorbacsov pártfőtitkár az egész Szovjetuniót átfogó felmérést készíttetett. A közvélemény-kutatás hitelessége ugyan minden bizonnyal megkérdőjelezhető, ám az arány különösen magas annak tükrében, hogy a felmérést mindössze hat hónappal azelőtt készítették, hogy Borisz Jelcin irányításával szélnek eresztettek volna a tagköztársaságokat. Gorbacsov abban az időben új megállapodást készített elő a 15 tagországgal, amely Kínához hasonló rendszerré alakította volna át a Szovjetuniót. A három balti tagország és Grúzia távozását tudomásul vették, ám az öt közép-ázsiai állam (a -sztánok) elitje kedvelte a rendszert, mert az sajátos módon nem kifosztotta a perifériáját, hanem fejlesztette.

A szovjet szisztéma lakói elsősorban a bölcsőtől a koporsóig tartó szociális támogatásokat díjazták, de azért nem vágynak vissza tejesen a régi időkbe. Inkább valamiféle kompromisszumot szeretnének az egyéni mozgásszabadság és az állami gondoskodás között. A Levada közvélemény-kutatása szerint az oroszok 51 százaléka támogatja az állami tervezésen alapuló gazdasági modellt - 2012-ben 49 százalék volt az arányuk -, és csupán 29 százalékuk részesíti előnyben a magántulajdonon alapuló szabadpiaci rendszert az előbbivel szemben. Utóbbi durva csökkenés a tavalyi 36 százalékhoz képest.