A világgazdaság iránti bizalom ebben a negyedévben éves csúcsra emelkedett, köszönhetően Észak-Amerikának és Ázsiának - áll a német gazdaságkutató intézet ma közzétett jelentésében. A hangulatindex 92 ország 1049 elemzőjének véleményét tartalmazza.

A müncheni székhelyű gazdaságkutató bizalmi indexe 78,7 pontra nőtt az előző negyedévben mért 64,4-ről, ezzel pedig 2008 második negyedéve utáni legmagasabb értéken áll. A felmérés szerint az amerikai és ázsiai várakozások különösen optimisták. Emellett Nyugat-Európában, Oroszországban és Latin Amerikában is bizakodva tekintenek az elkövetkezendő félévre.

A központi bankok világszerte csökkentették a kamatrátáikat, a kormányok pedig élénkítő csomagokkal igyekeznek enyhíteni a gazdasági válság okozta nehézségeket. Az Európai Központi Bank elnöke ebben a hónapban már arról beszélt, hogy túl vagyunk a mélyponton.

Az elemzők jelenlegi körülményekről alkotott véleményét mérő al-index 42 pontot ért el a vizsgált negyedévben. A várakozások mértéke 114 pontra nőtt 89,5-ről.
Az elemzők szerint a fogyasztói-ár növekedés a jelenlegi szinten stabilizálódik az elkövetkező félévben, infláció illetve deflációtól sem tartanak.