Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a parlamentben hosszú beszámolót tartott az ország külpolitikájának elmúlt egy évéről és a jövőbeli törekvésekről. Ebből egyebek mellett kiderült, hogy a varsói vezetés még nem döntötte el, milyen taktikát kíván folytatni a brexittel kapcsolatos tárgyalásokon.

Bár az egyeztetés uniós szinten zajlik majd, a válási megállapodásra rá kell bólintania az EU-ban maradó 27 tagország parlamentjeinek. Érhető, hogy a lengyel diplomácia prioritása a Nagy-Britanniában élő egymillió lengyel vendégmunkás érdekeinek védelme - emelte ki a Bloomberg.

Az EU-val kapcsolatban Waszczykowski úgy fogalmazott, hogy céljuk, nem az unió lerombolása, hanem javítása. A nemzeti egoizmusok által irányított Európához való visszatérés éppen olyan káros lenne, mint az integrációs utópiák megvalósításának erőltetése. Az utóbbiaknak sem a szociális, sem a politikai feltételei nincsenek meg.

A főnök is ezt mondta

Az utóbbi megjegyzéssel a külügyminiszter visszhangozta a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság elnöke, Jaroslaw Kaczynski szavait. Lengyelország tényleges vezetője Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalásai után azt mondta, hogy káros lenne a kétsebességes - a centrumában erősen, a perifériáján gyengébben integrált - Európa modelljének követése.

Kaczynski szerint ez szétszakítaná a ma ismert EU-t, és azoknak, akik ezt szorgalmazzák, tisztában kell lenniük a következményekkel. Merkel azonban azt hangsúlyozta, hogy az európai alapszerződés lehetőséget nyit arra, hogy az unió országai különböző sebességgel közeledjenek egymáshoz. Az eurózóna formájában egyébként már ma is létezik egy az EU-nál szorosabban integrált országcsoport.

Szürke zónát akarnak az oroszok

Waszczykowski beszélt arról is, hogyan látják az orosz külpolitikát Varsóban. Szerintük az mutatja meg Moszkva igazi szándékait, hogy felfüggesztette az USA-val az orosz atomfegyverekhez felhalmozott  plutónium hasznosításáról kötött megállapodás végrehajtását. Moszkva ezzel növeli a nyomást a Nyugatra, miközben a NATO kötelékeinek visszavonását követeli az egész kelet-közép-európai régióból.

Az itt lévő államokat, amelyekben több tíz millió ember él, át akarják alakítani a Nyugat- és Kelet-Európa közötti szürke zónává, a nagyhatalmak "vadászterületévé". Ez a gazdasági-politikai bizonytalanság térségévé tenné a régiót, az embereknek instabil viszonyok között kellene élniük. Bár ezt természetesen elutasítják, a lengyel diplomácia  arra törekszik, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatokat alakítson ki Lengyelország és Oroszország között.

USA, menekültek

Ehhez jó alapot kínálhat, hogy a varsói kormány úgy látja: az USA az új washingtoni adminisztráció felállása után is kitart a NATO mellett, teljesíti a katonai szövetségi rendszerben vállalt kötelezettségeit. Waszczykowski az európai bevándorlási válsággal kapcsolatban elismételte, hogy országa elsősorban a háborús övezetekben, illetve az ezekből menekülőket befogadó szomszédos államokban akarja segíteni a menekülteket.